Petak, 10 Lipanj 2022 14:56

U Pakracu održano predstavljanje Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU Požega

 

Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi osnovan je na inicijativu Požeško-slavonske županije, Gradskog poglavarstva grada Požege i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djeluje od listopada 2009. godine, a dana 09. lipnja, u gradskoj vijećnici kurije Janković Grada Pakraca, predstavljen je rad požeškog Zavoda za znanstveni i umjetnički rad.

Predstavljanju je prisustvovao zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, ravnateljica Muzeja grada Pakraca, dipl. pov. umj. Jelena Hihlik, akademik Milko Jakšić, voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, te dr. sc. Snježana Jakobović, upraviteljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi.

Djelatnost ovog Zavoda usklađena je s programom i statutom HAZU-a, a svojim djelovanjem promiču znanstvenu djelatnost i umjetničko stvaralaštvo u gradu Požegi, ali i širem području. Organiziraju niz znanstvenih skupova i savjetovanja značajnih za razvoj znanosti i primjene znanstvenih rezultata u praksi, izložbe s područja znanosti i umjetnosti, znanstvena i stručna istraživanja na području humanističkih, društvenih i prirodnih znanosti u suradnji s vanjskim znanstvenim i stručnim suradnicima, kao i objavljivanje rezultata znanstvenoistraživačkog rada u njegovom časopisu „Radovi Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Požegi“.

„Ne smijemo si dopustiti razmišljati da su znanstvenici izolirani u institutima, fakultetima ili velikim centrima. Dužnost znanstvenika je širiti znanost među općom populacijom. Osnivanje lokalnih Zavoda za znanstveni i umjetnički rad povezuje i upražnjava praznine i distribuira znanje jer mora postojati veza između znanstvenika i ljudi koji žive u eventualno manjim sredinama.“ – istaknuo je akademik Jakšić u svome obraćaju.

Upraviteljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, dr. sc. Snježana Jakobović, rekla je kako su neki od projekata koji su u tijeku, ali i budući, organizacija popularizacijskih predavanja iz kemije, fizike i prirode te uređenje spomen sobe preminulog akademika Dubravka Jelčića, rođenog Požežanina, istaknutog hrvatskog književnika i književnog povjesničara, redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te bivšeg voditelja Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi.

Zamjenik županice Ferdinand Troha rekao je kako je ovo predstavljanje prvi korak suradnje posebno na područjima povijesti, arheologije i drugih društvenih znanosti.

Izvor fotografija: pakrackilist.hr

Pročitano 1356 puta