Subota, 14 Svibanj 2022 14:25

Otvorenje 14. Štamparovih dana na požeškom Veleučilištu

 

Požeško-slavonska županija domaćin je međunarodnog kongresa povodom 14. Štamparovih dana, a na Veleučilištu u Požegi održano je svečano otvorenje kojemu slijede predavanja na teme o karcinomu pluća, ginekologiji, gastroenterologiji, prevenciji kardiovaskularnih bolesti iz aspekta obiteljske medicine, celijakiji, kineziologiji i zdravlju djece, te financijskoj stabilnosti zdravstvenog sustava.

Glavna tema kongresa je promocija zdravlja koja je posebno važna u vremenu globalnih društvenih, ekonomskih i socijalnih kriza koje dodatno ugrožavaju psihofizičko stanje pojedinaca, obitelji i društva, a ovogodišnji Štamparovi dani održavaju se pod motom „Zdravi stilovi života“. Sve veća prevalencija šećerne bolesti i arterijske hipertenzije, ali i ostalih kroničnih bolesti uz starenje stanovništva posebno naglašavaju potrebu za promocijom zdravlja i zdravih stilova života.

U uvodnom dijelu otvorenja 14. Štamparovih dana, sve prisutne pozdravio je predsjednik organizacijskog odbora Ino Kermc istaknuvši kako na kongresu osim iz Hrvatske, sudjeluju i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, te Austrije, Danske i Kine.

„Ovaj kongres okuplja jako veliki broj domaćih, ali i međunarodnih stručnjaka na polju javnog zdravstva i to ne samo liječnika, nego i drugih struka, a nama je to iznimno bitno. Na ovaj način svi zajedno surađujemo, uspostavljamo kontakte i dobivamo jedan drugi aspekt koji inače možda sami u svojoj struci nemamo.“ - istaknuo je Kermc.

U ime Međunarodnog organizacijskog odbora sve sudionike pozdravio je Midhat Jašić, profesor sa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Tuzli, istaknuvši kako posljednjih 10 godina surađuje na projektu koji svakako daje doprinos zdravim životnim stilovima, zahvalivši ravnatelju požeške bolnice dr.sc. Ivanu Vukoji na pozivu i organizaciji ovog međunarodnog kongresa.

Zamjenik županice Ferdinand Troha sve prisutne pozdravio je u ime Požeško-slavonske županije i županice Antonije Jozić.

„Sretni smo, zadovoljni i ponosni što su 14. Štamparovi dani ponovno u Štamparevom zavičaju. Andrija Štampar svojim je radom oplemenio i zadužio svijet, pa neka i ovi Štamparovi dani u Požegi isto tako daju zaključke koje će zdrave forme života isto tako oplemeniti. Neka vaši zaključci budu varijable koje ćemo staviti u funkciju pa će time naše zdravlje i naša zdrava forma života biti obogaćeni. Tada će i ovi Štamparovi dani imati još jednu veću dimenziju.“ – rekao je Troha istaknuvši kako će Požeško-slavonska županija uvijek biti potpora ovakvih organizacija.

Udruga narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ glavni je organizator 14. Štamparovih dana, uz brojne suorganizatore iz Hrvatske i inozemstva.

Pročitano 670 puta