Srijeda, 04 Svibanj 2022 12:13

Prijem vatrogasaca u povodu blagdana sv. Florijana, njihova zaštitnika

 

U Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije, u prigodi blagdana sv. Florijana, županica Antonija Jozić održala je svečani prijem predsjednika, zapovjednika i članova vatrogasnih postrojbi i društava Požeško-slavonske županije.

Prilikom svog obraćanja županica Antonija Jozić svim vatrogaskinjama i vatrogascima čestitala je njihov dan i blagdan njihova zaštitnika te istaknula kako su na svečani prijem pristigli predstavnici dvije javne vatrogasne postrojbe te predstavnici vatrogasnih centara pet županijskih gradova i općina.

„Istaknula bih kako su na području županije u posljednje dvije godine bila velika ulaganja u vatrogastvo, gdje je samo iz robnih rezervi, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva unutarnjih poslova, našim vatrogasnim društvima i vatrogasnim postrojbama, dodijeljeno opreme u vrijednosti preko 15 milijuna kuna. Tu mislim na navalna vozila koja su kompletno opremljena, vatrogasne cisterne, šumsko navalno vozilo, kombi te pick-up vozila. Isto tako, velika su ulaganja u izgradnju vatrogasnih domova te je također i veliki broj energetskih obnova zgrada koje su u vlasništvu dobrovoljnih vatrogasnih društava ili služe za potrebe vatrogasaca.“ – rekla je županica Jozić.

„Ovom prilikom čestitam svim vatrogascima dan njihovog zaštitnika, svetog Florijana. Oni su ti koji štite imovinu i ljudske živote te oni koji ustaju u noći kada svira vatrogasna sirena. Trebamo im iskazati zahvalu za sve što čine, prvenstveno mislim na dobrovoljna vatrogasna društva koja su uistinu brojna u našoj županiji, ali naravno i članovima javnih vatrogasnih postrojbi naše županije.“ – rekla je županica.

Dragutin Žnidarec , predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije zahvalio se županici na današnjem prijemu te iskoristio priliku kako bi cijelom pučanstvu i svim vatrogascima čestitao blagdan svetog Florijana.

„Danas su s nama predstavnici svih naših vatrogasnih centara i društava. Ima nas puno, iako zapravo nas nikada nije dosta. Vatrogastvo je jedno od najjačih institucija u Republici Hrvatskoj, a to se pokazalo i prethodnih godina kod potresa u Petrinji i svih onih vremenskih nepogoda koje su nas zadesile. Imamo izuzetno veliku pomoć od strane države. Radi se o skupoj opremi koja nam je potrebna, a mi smo zaduženi da je čuvamo i radimo svoj posao. U zadnje vrijeme, sigurni smo u financijskom dijelu te je stoga i lakše raditi. Sva tehnika i oprema ne može zamijeniti ljude, ali nas itekako nadopunjuje, jer kad imate suvremenu opremu puno je lakše odraditi posao.“ – naglasio je predsjednik Žnidarec te istaknuo kako se fokus rada prebacuje na djecu i mladež.

„Cilj nam je približiti djecu i mlade vatrogastvu, a to je dio našeg programa preventive. Dobrovoljna vatrogasna društva od davnina su dio zajednice. U mnogim sredinama aktivnosti su pomalo zastale, ali vatrogasci su jedino što je ostalo.“ – rekao je predsjednik županijske vatrogasne zajednice Dragutin Žnidarec.

Svečanom prijemu u Županiji prethodila je sveta misa koja je održana u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske, a koju je predvodio vlč. Mario Večerić.

Pročitano 2262 puta