Srijeda, 16 Ožujak 2022 13:17

„Kako bi se djeca u Đačkom domu u Požegi osjećala kao u svojoj obitelji potrebno je puno truda i zalaganja“

 

Himnom Republike Hrvatske u izvedbi Natee Perinović, učenice prvog razreda Glazbene škole Požega, započelo je svečano otvorenje restorana Đačkog doma u Požegi.

Đački dom u Požegi ustanova je u kojoj se učenicima osigurava odgojno – obrazovni rad, smještaj i prehrana tijekom srednjoškolskog obrazovanja. Trenutno je u Domu 124 učenika iz sedam županija, a učenici pohađaju Ekonomsku, Glazbenu, Katoličku, Tehničku, Obrtničku i Poljoprivredno – prehrambenu školu.

Projektom izgradnje restorana u Đačkom domu osigurani su bolji uvjeti za smještaj i boravak korisnika Doma, ali i oslobođen stari restoran čijim će se preuređenjem osigurati moderni uvjeti za obavljanje kulinarskih praktikuma na Obrtničkoj školi.  Ukupna vrijednost projekta iznosila je 6.227.133,68 kn, od čega je 5,5 milijuna kuna osigurala Požeško-slavonska županija iz decentraliziranih sredstava i 700 tisuća kuna Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Nakon nastupa Lare Božičanin, učenice prvog razreda Glazbena škole, ravnatelj Josip Matuha pozdravio je sve nazočne. „Đački dom u Požegi mješovit je dom, kapaciteta 124 učenika i ponosi se sa svoja dva projekta; energetske obnove, od prije 5 godina, u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna i te izgradnjom restorana. Dugogodišnja želja bila nam je imati svoj restoran.“ – rekao je ravnatelj Matuha te pri tome zahvalio županici koja je omogućila uspješno završavanje projekta i ishođenje uporabne dozvole. „Zahvaljujem i na hitnoj sanaciji krova kojega je uzrokovala prirodna nepogoda koja nas je zadesila prošle godine.“ – završio je Matuha.

Županica Antonija Jozić naglasila je značaj Đačkoga doma u daljnjem razvoju obrazovanja u Požegi. „Koliko je Dom važan rekla su djeca, u kontekstu njihova odrastanja u Požegi, budući nije lako djetetu iz osnovne škole otići van mjesta svog prebivališta, bez roditelja i biti smješteni u dom. Kako bi se oni osjećali kao kod kuće treba puno truda i zalaganja, ovdje prvenstveno mislim na sve vas djelatnike Đačkog doma, koji pomažete da se djeca osjećaju kao kod kuće u svojoj obitelji.“ – rekla je županica i zaključila kako se nada da će u budućnosti trebati još smještajnih kapaciteta. „Zadaća svih nas je kreirati kvalitetne obrazovne programe koji će stvarati mlade konkurentne na tržištu rada.“ – rekla je županica i zahvalila i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU na osiguranim sredstvima.  

Potom su županica Antonija Jozić te gradonačelnik Požege Željko Glavić simbolično prerezali vrpcu i time otvorili restoran Đačkog doma u Požegi, kojega je blagoslovio velečasni Ivica Žuljević.

Pročitano 866 puta