Utorak, 14 Prosinac 2021 14:29

„Čelnici JLPRS nose veliku odgovornost kada je u pitanju civilna zaštita“

 

Osposobljavanje čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za poslove civilne zaštite održano je danas u prostorijama HGK Županijske komore Požega, a današnjem osposobljavanju nazočili su čelnici s područja Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije.

Darko Majstorović, koordinator za poslove civilne zaštite u Ravnateljstvu civilne zaštite, ovom prilikom istaknuo je kako jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju značajnu ulogu u sustavu civilne zaštite i odgovorne su za uspostavu i funkcioniranje civilne zaštite na svom području. „Svi čelnici jedinica lokalne samouprave u sustavu civilne zaštite, dužni su proći edukaciju za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od šest mjeseci od stupanja na dužnost. Pored ove časti koju su dobili da budu čelnici, to je velika odgovornost, jer kao što znamo, živimo u vremenu prirodnih tehnoloških nepogoda. Nekada smo o tome pričali, a danas je to naša svakodnevica.“ – rekao je koordinator Majstorović te naglasio da je ravnateljstvo obvezno pripremiti čelnike za upravljanje sustavom.

Osposobljavanje čelnih ljudi općina, gradova i županija za djelovanje u sustavu civilne zaštite izuzetno je važno kako bi zajedno sa svojim stožerima civilne zaštite mogli kvalitetno koordinirati i upravljati izvanrednim događajima koji nastanu na njihovom području. Ravnateljstvo civilne zaštite daje posebnu važnost ovom osposobljavanju te ga priprema i provodi uvažavajući sve potrebne propise i metodološke standarde u području civilne zaštite, kao i iskustva iz recentnih događaja koji su ugrožavali materijalna dobra ili ljude.

Važnost ove edukacije i spremnost čelnika na nepredvidive nepogode naglasila je i županica Antonija Jozić te istaknula kako je u takvim situacijama vrlo važno imati educirane ljude na čelnim mjestima, koji znaju kako funkcionira sustav. „Možemo samo prepričati ono što nam se dogodilo u lipnju 2021. godine, kada smo imali bujične poplave, a nakon toga i led. Nažalost, ja sam igrom slučaja imala iskustvo kao gradonačelnica grada Pleternice, kada smo imali katastrofalnu poplavu 2014. godine i još niz drugih događaja te sam se pomoću tog iskustva mogla snaći i u lipnju ove godine. Vjerujem da mnogi čelnici nisu ni svjesni kada stupe na dužnost koju zapravo odgovornost nose, stoga velika zahvala Ravnateljstvu civilne zaštite što provode ove edukacije i vjerujem da će ova današnja biti uspješna.“ – rekla je županica Jozić.

Do sada su provedena osposobljavanja u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Čakovcu, Zadru, Krapini, Koprivnici, Pazinu, Rijeci i Osijeku, a prema programu koji provode djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, osposobljavanje traje sedam školskih sati i uključuje predavanja u sustavu civilne zaštite, planskim aktivnostima u sustavu civilne zaštite osnovama kriznog upravljanja, odnosima s javnošću i medijima, korištenju IT sustava u kriznim situacijama te na kraju studiju slučaja - stvarni izvanredni događaj.

Nakon osposobljavanja čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, do kraja lipnja iduće godine obavit će se i osposobljavanje članova stožera civilne zaštite koji su se dužni osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od godine dana od imenovanja, a za što je Ravnateljstvo civilne zaštite također izradilo program s naglaskom na upravljanje izvanrednim događajima te provođenje mjera i postupaka za učinkovito djelovanje u nesrećama i katastrofama.

U navedenom razdoblju, Ravnateljstvo civilne zaštite, organizirat će i provesti osposobljavanja za ukupno 173 čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i 2624 novoimenovanih članova stožera civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Pročitano 266 puta