Subota, 04 Prosinac 2021 20:56

Dan branitelja Lipika i 30. obljetnica oslobođenja grada – gradonačelnik Kasana:“ Dok god je nas, živjet će i uspomena na naše branitelje“

 

Dostojanstveno i svečano danas je obilježen Dan branitelja Lipika i 30. obljetnica od oslobođenja grada, a obilježavanje je započelo u Kukunjevcu otkrivanjem spomen ploče za dvojicu poginulih hrvatskih branitelja, Ratimira Dragića i Ivu Bana koji su 11. listopada 1991 . godine poginuli u zasjedi prilikom proboja kroz selo te se i danas vode kao nestali.

Prije 30 godina, 6. prosinca 1991. godine Lipik, Zapadna Slavonija i cijela Republika Hrvatska svjedočili su jednom od najblistavijih događaja  obrambenog i oslobodilačkog Domovinskog rata. Poslije stotinu dana krvavih borbi, silnih žrtava, stradavanja i gotovo 100 postotnog razaranja, Lipik je oslobođen od neprijatelja i time postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu.

Program obilježavanja nastavljen je polaganjem vijenaca kod spomen obilježja u Dobrovcu, a zatim kod spomenika hrvatskim braniteljima na gradskom groblju u Lipiku gdje su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast odali izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i brigadni general Ivan Raos, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i županica požeško-slavonske županije Antonija Jozić, izaslanici ministra obrane i ministra hrvatskih branitelja, brigadir Mato Tomašević i Vladimir Bergman, izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu sa zamjenikom županice Ferdinandom Trohom, izaslanstva gradova Čakovca, Varaždina, Daruvara, HVIDRA-e Zabok, zajedničko izaslanstvo grada Lipika i Pakraca te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac Lipik predvođeno gradonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom, Udruga ratnih veterana 54. samostalne bojne Čakovec, Udruga veterana Domovinskog rata Gornji Kneginec, Nezavisni hrvatski dragovoljci, te brojni drugi.

Nakon euharistijskog slavlja za sve poginule branitelje u crkvi sv. Franje Asiškog u Lipiku koje je predvodio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević program je nastavljen na Trgu hrvatskih branitelja Lipika gdje je gradonačelnik Vinko Kasana na početku svoga obraćanja pozdravio sve prisutne, a posebno hrvatske branitelje pristigle iz gotovo svih krajeva Republike Hrvatske.

„Drago mi je što ste danas ovdje u našem Lipiku kao što ste bili i prije trideset godina. Danas je dan ponosa jer smo oslobodili naš grad, ali i pokazali da naša vojska može krenuti u oslobađanje domovine i potjerati ono zlo koje nas je snašlo. Lipik je prije trideset godina u potpunosti bio razoren grad. Ratne rane se obnavljaju premda su još uvijek vidljive, ali tužna je činjenica da ne možemo vratiti 322 poginula branitelja i civila na području Lipika i Pakraca. Međutim, dok god je nas, živjet će i uspomena na naše branitelje.“ - naglasio je gradonačelnik Kasana i podsjetio kako se još uvijek traga za nestalim braniteljima i civilima.

„Misleći i na naše živuće branitelje koji su braneći Lipik i Hrvatsku ostavili svoje zdravlje i svoje dijelove tijela u Lipiku smo u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja otvorili i prvi Dom hrvatskih veterana gdje naši branitelji dolaze na rehabilitaciju. Nastojimo stvoriti uvjete za dobrobit svih naših građana i u tome smo uspješni, ali ništa od toga ne bi bilo da nije bilo naših branitelja.“ -  istaknuo je gradonačelnik.

U ime Udruge branitelja Lipika 1991. gospođa Mirjana Cahun rekla je kako je današnji dan dan prekretnice ratovanja na ovom području te slom sna o velikoj Srbiji, prisjetivši se agresije koju su na Lipik sustavno vršili srpski pobunjenici i JNA te pri tom razrušili sve ono što se uništiti moglo, naglasivši kako se ipak nije uspjela uništiti snaga i hrabrost hrvatskih branitelja koji su krenuli na težak i dug put prema slobodi.

Izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić rekla je kako vjeruje da svi prisutni na današnjoj obljetnici prebiru sjećanja upravo na taj 6. prosinac 1991. i na trenutke, kako one tragične koje su prethodile, tako i na one obilježene ponosom i slavom kad je na sam blagdan sv. Nikole oslobođen grad Lipik. „Tog je dana oslobođen prvi grad u Republici Hrvatskoj u Domovinskom ratu. To su dani u kojima se miješaju osjećaji tuge, ali i velikog ponosa. Tada, u tim godinama, stvarala se neovisna, suverena, slobodna Republika Hrvatska i svi mi koji danas baštinimo tu izborenu slobodu i našu državu dužni smo uvijek iznova prisjećati se svih onih koji su svoje živote utkali u njezine temelje, svih vas koji ste imali hrabrosti, odvažnosti i ustrajnosti iz cijele Hrvatske doći ovdje, braniti Lipik, Pakrac, i cijelu Hrvatsku i na tome vam neizmjerno hvala.“ - istaknula je županica te je rekla kako vjeruje da svi oni koji dolaze u Lipik vide kako ovaj grad raste, razvija se i da se u njemu može osjetiti onaj dašak optimizma.

„Ništa od toga što se događalo devedesetih godina prošlog stoljeća nije bilo uzalud. Danas svi mi uistinu možemo dati sve od sebe kako bi gradili i izgradili Hrvatsku onakvom kakvom su je sanjali hrvatski branitelji.“ – naglasila je županica Jozić.

Brigadni general Ivan Raos, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske uputio je čestitke povodom Dana branitelja Grada Lipika i 30. obljetnice oslobođenja prvog grada u Republici Hrvatskoj te je rekao kako stoljetni i višestoljetni san Hrvata pojedinci nisu dosanjali, ali su naši branitelji usprkos svemu uspjeli stvoriti Hrvatsku državu.

Izvor fotografija: compas.com.hr/pozeska-biskupija.hr

Pročitano 359 puta