Petak, 05 Studeni 2021 17:18

Predstavljena kulturna ruta Vijeća Europe “Staza željeznog doba Podunavlja”

 

U Kaptolu je danas nizom stručnih predavanja uz tematske radionice predstavljena  Kulturna ruta Vijeća Europe “Staza željeznog doba Podunavlja”, čiji je sastavni dio arheološki lokalitet koji se nalazi na području Općine Kaptol. Uz brojne goste, nazočni su bili i domaćin, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Grada Požege Borislav Miličević, te načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

Na području Općine Kaptol nalazi se poučna staza “Putevima ratnika-željezno doba u Zlatnoj dolini” na kojoj se istraživanja sustavno provode posljednjih dvadeset godina. Kao sastavnica kulturne rute, ta poučna staza temelj je sve snažnijih pokušaja da se važnost kulturne baštine stavi u prvi plan u strategiji razvoja gospodarstva na lokalnoj razini. Važnost arheološkog lokaliteta u Kaptolu s vrijednom kulturno-povijesnom baštinom koja značajem nadilazi granice Republike Hrvatske  istaknuta je kao plodna podloga za stvaranje ne samo proizvoda kulturnog turizma već i oplemenjivanja ruralnog tipa ove gospodarske grane i na današnjem predstavljanju europske kulture rute “Staza željeznog doba Podunavlja”.

Načelnik Mile Pavičić rekao je kako je prostor gdje su značajna arheološka nalazišta prepoznat na europskoj, pa i na svjetskoj razini.

„Svrstani smo na arheološku kartu svijeta kao jedna iznimno zanimljiva destinacija i nama preostaje izazov da u budućnosti razvoj turizma uz sve prirodne blagodati, baziramo i na ovim temeljima.“ – istaknuo je načelnik.

Profesor Hrvoje Potrebica naglasio je kako je vrlo važno da sve što je ispričano na ovome predstavljanju ostane u svijesti prvenstveno svih prisutnih, a onda i šire javnosti, kao nešto što je vitalan dio hrvatske i europske kulture.

Izvor fotografija: slavonski.hr

Pročitano 196 puta