Subota, 23 Listopad 2021 16:17

Svečano obilježena 30. godišnjica osnutka 123. brigade HV Požega

 

Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti brojnih izaslanstava i braniteljskih udruga na Trgu 123. brigade u Požegi uz spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima, svetom misom u požeškoj Katedrali sv. Terezije Avilske koju je predvodio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, te uz svečani mimohod pripadnika 123. brigade, danas je na središnjem požeškom Trgu svetog Trojstva obilježena 30. godišnjica osnutka slavne 123. brigade Hrvatske vojske Požega.

Uz pripadnike 123. brigade koji su bili u postroju, roditelje, djecu i obitelji poginulih hrvatskih branitelja te županicu Požeško-slavonske županije Antoniju Jozić, svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika RH general-pukovnik Siniša Jurković, izaslanik Predsjednika Vlade i izaslanik ministra branitelja, državni tajnik u ministarstvu branitelja Špiro Janović, izaslanik ministra obrane brigadir Mato Tomašević, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, predstavnici Zapovjedništva 123. brigade, gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, gradonačelnici i načelnici gradova i općina Požeško-slavonske županije, predstavnici policije, te ostale udruge proistekle iz Domovinskog rata.

123. požeška brigada formirana je koncem listopada 1991. godine od 63. samostalne bojne Zbora narodne garde i 4. bataljuna 108. brigade Zbora narodne garde. Nakon ustroja brigade ona u kratkom vremenu prerasta u respektabilnu kopnenu brigadu Hrvatske vojske pod zapovjedništvom generala Miljenka Crnjca, a značajan je doprinos ove brigade u oslobađanju velikog teritorija Zapadne Slavonije. Danas, 30 godina kasnije, s ponosom se treba prisjetiti tih dana, ali i 600 ranjenih te 82 poginula pripadnika 123. brigade koji su tijekom rata svoje živote utkali u temelje naše Domovine.

Zamjenik zapovjednika i zapovjednik 123. brigade umirovljeni brigadir Zdenko Farkaš sve prisutne pozdravio je prigodnim riječima rekavši kako danas imamo domovinu u kojoj vrijedi živjeti.

„Zahvalan sam svima vama što ste i danas nakon 30 godina ovdje, što čuvamo uspomene na te dane kada smo bili sretni jer dajemo sve od sebe. Najviše što su imali dali su naši prijatelji, poginuli branitelji, ali za njima ne treba tugovati. Njih treba slaviti jer oni su utkali sebe u Republiku Hrvatsku.“ – rekao je Farkaš.

U ime svih Požežanki i Požežana, svih stanovnika Požeštine, čestitku za 30. obljetnicu osnivanja slavne 123. brigade uputio je i gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić.

„Vaše geslo – 123. ide dalje jeste i ostat će trajno jedan od identiteta Požege i njezine novije povijesti. Čuvat ćemo ga ponosno, kao što ćemo ponosno čuvati uspomenu na Domovinski rat i 123. požešku brigadu.“ – rekao je gradonačelnik.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić, uz osjećaje ponosa, pozdravila je sve prisutne na Trgu svetog Trojstva u Požegi.

„Tada sam se, kao dijete, poput mnogih divila ljudima u maskirnim odorama, vama hrvatskim braniteljima, a vi ste tih godina izrastali u junake, heroje i osloboditelje. Danas, 30 godina poslije, osjećaji divljenja ostali su isti i velika je čast uputiti vam riječi zahvale za sve što ste učinili za slobodu domovine nam Hrvatske, za slobodu naše županije. Na tim putevima ponosa i slave mnogi su Domovini poklonili svoje živote, njima posebno hvala.“ – rekla je županica te istaknula kako su mnogi ranjeni i oboljeli te kako je to žrtva koja se nikada ne smije zaboraviti, kao i ona koju su podnijeli i podnose obitelji naših branitelja.

„Vaša imena i prezimena, imena vaših poginulih prijatelja, mjesta koja ste oslobađali, vojne operacije u kojima ste djelovali i, dakako, naša 123. brigada Hrvatske vojske, zlatna su povijest naše županije. Povijest ljudi koji su imali petlju, suprotstavili se sili i zločinu, i pobijedili. To herojstvo, pobjede i žrtve, sveta su obveza da danas izgrađujemo napredno, pravedno i slobodno društvo, odgajamo naše naraštaje u duhu tih ideja, u želji i nadi da ćete vi istinski heroji, hrvatski branitelji reći da je to Hrvatska za koju ste se borili. I još jednom, neizmjerno vam hvala!“ – rekla je županica Jozić.

U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja pozdrave je uručio i državni tajnik u Ministarstvu branitelja Špiro Janović, a u ime predsjednika Republike Hrvatske sve nazočne pozdravio je general-pukovnik Siniša Jurković.

Pročitano 702 puta