Subota, 09 Listopad 2021 13:18

Predstavljena knjiga o hrvatsko – francuskom generalu Marku Slivariću Heldenburškom autora Maria Kalana

 „Hrvatsko francuski general Marko Slivarić Heldenburški”  knjiga je autora Maria Kalana, predstavljena u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici. Na predstavljanje knjige o hrvatsko-francuskom generalu došli su brojni gosti među kojima je bilo i osam potomaka Slivarićevih, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, zamjenik županice Ferdinand Troha i brojni drugi.

General Slivarić pozornost zaslužuje zbog činjenice da je rođen u Vrčin Dolu. Pohađao je časničku školu na vojnoj akademiji Terezijana u Bečkom Novom Mjestu te je služio na području Vojne granice na Kordunu i u Lici. Sudjelovao je u bitkama protiv Napoleona, a zatim, obzirom na sporazum kojim su dijelovi Hrvatske južno od rijeke Save pripali Francuzima, postao je pukovnikom i zapovjednikom pukovnije u sklopu Ilirskih pokrajina. Umirovljen je 1815. i svoje posljednje dane proveo je u mjestu Gignac na jugu Francuske, gdje je i umro 1838. godine.

„Prije svega, ono što treba znati, a mnogi to još ne znaju, jest da je general Slivarić rođen u našem kraju. Nakon toga trebali bismo smo svakako znati da je cijela obitelj graničarska iz našeg područja i da nisu niti barbari niti divljaci nego su u stvarnosti pravi vojnici po svom rodoslovlju. Možemo biti ponosni na takve ljude, a vjerujem da ćemo mu i mi jednog dana odati počast na takav način“ – rekao je Mario Kalan. Podsjetio je kako je u listopadu 2016. godine u Pleternici održan međunarodni simpozij posvećen generalu Slivariću.

Gradonačelnica Marija Šarić je izrazila zadovoljstvo zbog predstavljanja knjige, ali i zbog velikog broja posjetitelja jer je to znak da podržavaju aktivnosti koje se tiču čuvanja baštine našeg kraja.

Zamjenik županice Ferdinand Troha rekao je kako postoji dosta nepoznanica u našoj povijesti te kako je iznimno dragocjeno što postoje entuzijasti, kao Mario Kalan, koji se potrude približiti nam sve ono čime se trebamo ponositi.  

 

Izvor fotografija: pozeskivodic.hr

Pročitano 501 puta