Ispiši ovu stranicu
Petak, 01 Listopad 2021 13:30

Ministar Aladrović uručio diplome polaznicima prve generacije osposobljavanja za programere umjetne inteligencije u Lipiku

Konferencijska dvorana Quella u prostoru Toplica Lipik, bila je mjesto održavanja svečane dodjele diploma polaznicima osposobljavanja za programera umjetne inteligencije u Lipiku kojem su nazočili ministar rada mirovinskoga sustava obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, Luka Čirko, glavni savjetnik ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te 20 polaznika osposobljavanja.

Nositelj osposobljavanja su Lipička razvojna agencija LIRA uz suradnju s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom rada.

Šestomjesečno osposobljavanje sastojalo se od teorijskih i praktičnih edukacija uz pomoć stručnjaka iz različitih područja umjetne inteligencije, kao što su matematika, algoritmi i umjetna inteligencija, strojno učenje i metode strojnog učenja, duboko učenje, neuronske mreže, programski jezici i alati u području umjetne inteligencije, izrada praktičnog projekta i drugo.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar  je rekao kako je ovaj projekt izuzetno dobar primjer na koji se način mogu koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja, a polaznici će moći i dalje koristiti mjere HZZ-a poput samozapošljavanja.

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana izrazio je zadovoljstvo i veselje time što je dvanaest polaznika polaznika odlučilo ostati u Lipiku i pokrenuti svoj startup poželjevši im puno uspjeha te izrazivši potporu Grada Lipika budućim poduzetnicima. Zahvalio je i ministru Aladroviću na potpori u ovome projektu.

 „Svjedočiti jednoj ovakvoj priči u jednom relativno malom gradu, ako ćemo gledati prostorno i po broju stanovnika je uistinu ponos Hrvatske. Međutim, ako govorimo o gradu velikih i kreativnih ljudi koji su spremni staviti sebe, svoja znanja i svoja iskustva u poziciji odlučivanja i podupiranja za razvoj cijele zajednice, onda smo uistinu u jednom velikom gradu i jednoj velikoj županiji.“, rekla je županica Antonija Jozić.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović je rekao kako ga je projekt oduševio. „Danas, kad sam čuo govore svojih prethodnika, ostao sam oduševljen. Ovo što Lipik radi, ovo je nešto drugačije. Tijekom brojnih obilazaka po Republici Hrvatskoj, u brojnim projektima financiranim od strane HZZ-a, što kroz Europski socijalni fond ili državni proračun, ovakav tip projekta, ovakav način i uspjeh nismo imali.“, rekao je ministar Aladrović.

Najboljim polaznikom prve generacije polaznika šestomjesečnog osposobljavanja proglašen je Ivan Duspara kojem je županica Jozić uručila zlatnu značku AI centra Lipik.

 

Izvor fotografija: compas.com.hr

Pročitano 828 puta