Petak, 01 Listopad 2021 07:16

Obilježavanje najhumanije akcije u Domovinskom ratu

 

Ispred zgrade stare psihijatrije, Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana, u organizaciji UDVDR RH, Ogranak: Pakrac- Lipik, okupili su se sudionici „najhumanije akcije Domovinskog rata“ te se uz brojne uzvanike prisjetili akcije koja je izvedena u noći s 29. na 30. rujna 1991. godine kada je evakuirano i spašeno oko 270 pacijenata s odjela psihijatrije i intenzivne njege.

Hrvatski branitelji i medicinsko osoblje tada su riskirali svoje živote kako bi spasili živote nemoćnih.

Županica Antonija Jozić izrazila je veliku zahvalu braniteljima i svim sudionicima akcije rekavši da je u tim okolnostima ratnog vihora, i svih nedaća koje su zadesile našu domovinu, vrijedno divljenja učiniti takav iskorak.

„Nadam se da će ova akcija biti nešto o čemu će se i nadalje govoriti, a time ćemo braniti dignitet, dostojanstvo obrambenog Domovinskog rata u kojem smo samo branili svoje svetinje, a to su dom, obitelj, ljude i prijatelje, a knjiga i film trajan su zapis vašeg čovjekoljublja i domoljublja.“ – rekla je županica.

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Pakracu, polažući zajednički vijenac i prisjećajući se ove humane akcije, obilježena je jubilarna 30. godišnjica kojoj su prisustvovali sudionici akcije, braniteljske udruge, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, te predsjednik gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić.

 

Fotografije: compas.com.hr

Pročitano 352 puta