Petak, 24 Rujan 2021 18:33

Regionalna konferencija o Alzheimerovoj demenciji

 

Konferencijska dvorana Quella, Specijalne bolnice Toplica Lipik, u sklopu „Mjeseca hospicija“ i „Mjeseca Alzheimera“ mjesto je održavanja 4. Regionalne konferencije o Alzheimerovoj demenciji, a kojoj je prisustvovao i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha.

U organizaciji konferencije sudjelovali su Udruga Palijativni tim LiPa te gradovi Lipik i Pakrac, kao i Lokalne akcijske grupe LAG Zeleni trokut, a u sklopu projekta "Ambasadori dobročinstva" odobrenog iz EU fondova, "Mjesec hospicija" odobrenog od Požeško-slavonske županije i projekta "Mjesec Alzheimera" odobrenog od Grada Lipika.

Zamjenik županice Ferdinand Troha pozdravio je u ime županice sve nazočne te čestitao organizatorima 4. Regionalne konferencije o Alzheimerovoj demenciji i iskazao divljenje Palijativnom timu LiPa i volonterima koji ljudski život i njegov kraj čine dostojanstvenim. „Uvjeren sam kako će zaključci i saznanja iskusnih stručnjaka unaprijediti borbu protiv Alzheimerove demencije i palijativnu skrb uopće“, rekao je zamjenik županice.

Svjetska zdravstvena organizacija 2012. godine proglasila je Alzheimerovu bolest svjetskim javnozdravstvenim prioritetom. Procjenjuje se da demencija zahvaća 10% osoba starijih od 65 godine, a u Republici Hrvatskoj imamo više od 80.000 oboljelih od demencije.

Od velike je važnosti što ranije prepoznavanje i liječenje Alzheimerove bolesti koje usporava njen tijek, te poboljšava kvalitetu života.

Četvrta regionalna konferencija, uz poznate i priznate predavače, okupila je brojne stručnjake te je obuhvatila nove spoznaje u Republici Hrvatskoj i svijetu vezano za palijativnu skrb i Alzheimerovu demenciju, a jedna od današnjih tema bila je komunikacija i psihološki problemi u skrbi za bolesnike oboljele od Alzheimerove bolesti, drugih demencija, starije osobe i palijativne bolesnike.

Pročitano 522 puta