Utorak, 31 Kolovoz 2021 14:41

Osigurano milijun kuna za prehranu školske djece – Jozić: „Naša obveza je brinuti o potrebitima, a posebice djeci“

 

Svečanom potpisivanju ugovora za Poziv „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2021.-2022.).“, na kojemu je ugovore korisnicima uručio ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, prisustvovali su županica Antonija Jozić i gradonačelnik Požege Željko Glavić.

Požeško – slavonska županija i Grad Požega, kao osnivači osnovnih škola, potpisali su projekte vrijedne više od 1,5 milijuna kuna. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike odobrilo je Požeško-slavonskoj županiji financiranje EU projekta „Obrok za 5 – faza VI“ u iznosu od gotovo milijun kuna koji će se provoditi u 11 osnovnih škola s ciljem besplatne prehrane djece iz obitelji nižeg socijalnog statusa. Grad Požega potpisao je ugovor za projekt „Naša školska užina – faza III“ vrijedan više od pola milijuna kuna.

Ministar Aladrović istaknuo je kako će se sa više od 22,5 milijuna kuna sredstava osigurati podjela obroka u 318 osnovnih škola na području Hrvatske te će tako 22 445 školaraca svakoga školskog dana dobiti topli obrok. Naglasio je kako ulaganje u djecu iz najranjivijih skupina potiče ostvarivanje prava sve djece i održivi razvoj društva, lišen velikih socijalnih razlika i podjela.

Županica Jozić osvrnula se na današnji svečani događaj rekavši: „Naša obveza, kao zajednice i društva, je voditi računa o potrebitima, a posebice djeci. Voljela bih da u našoj županiji nema potreba za ovakvih projektima, ali dok god postoji, dužni smo skrbiti o našim najmanjima. Vjerujem kako je ovo mala, ali ipak značajna pomoć socijalno ugroženim obiteljima čija će djeca imati osiguran topli obrok u školama.“

Projekt „Obrok za 5 – faza VI“ pri navedenom Pozivu, u potpunosti je financiran sredstvima Europske unije iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), a ciljana skupina je oko 1.020 djece koja su definirana kao najpotrebitija prema uvjetima Poziva.

Izvor fotografija: https://mrosp.gov.hr/

Pročitano 2778 puta