Utorak, 29 Lipanj 2021 22:29

Plenković:“Na sjednici Vlade RH u četvrtak donijet ćemo odluku o pomoći Požeško-slavonskoj županiji“

 

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, zajedno sa potpredsjednikom Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava Borisom Miloševićem, ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom, ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem, ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem, održao je sastanak u Velikoj vijećnici Županije sa županicom Antonijom Jozić, gradonačelnikom Požege Željkom Glavićem te ostalim gradonačelnicima i načelnicima s područja pogođenih prirodnom nepogodom gdje su razgovarali o razmjerima štete koji su zadesili Požeško-slavonsku županiju.

Županica Jozić zahvalila je predsjedniku Vlade RH i ostalim ministrima koji su prisustvovali sastanku.

„Prva procjena bila je u desecima milijuna kuna, no one su ipak u stotinama milijuna kuna i to Požeško-slavonska županija ne može sama sanirati, zajedno sa svojim općinama i gradovima. Jako nam je bitna podrška Vlade RH i predsjednika Vlade. Unaprijed zahvaljujem na odluci koju će Vlada RH donijeti već u četvrtak, vezano za prvi paket pomoći Požeško-slavonskoj županiji.“ – rekla je požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Željko Glavić zahvalio se na brzoj reakciji Vlade RH te istaknuo kako u gradu ima preko 1700 stambenih objekata koji su oštećeni.

„U prethodnoj elementarnoj nepogodi, kada su nas zadesile bujične poplave bilo je 7,5 mil. kuna štete, te smo na ovom sastanku zamolili za žurnu pomoć u saniranju novih šteta nakon tuče, jer samo na gospodarskim objektima štete su oko 65 mil. kuna.“ – rekao je gradonačelnik.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković naglasio je kako je cilj posjeta Požeško-slavonskoj županiji čuti procjene šteta i pronaći model pomoći pri saniranju te je naglasio kako će prvi paket pomoći biti konkretiziran već u četvrtak na sjednici Vlade.

„Shvaćamo da kako uvid u situaciju traje, tako su i procjene šteta sve veće. Temeljem zahtjeva koji će biti proslijeđen od strane županice Jozić u ime gradova i općina, na sjednici Vlade u četvrtak, donijet ćemo prve odluke kako bismo pomogli ljudima prije svega na saniranju šteta koje su se dogodile te na saniranju šteta na poljoprivrednim kulturama koje su značajne. Nastojat ćemo dati dodatni doprinos da se sanira sve ono što se ovdje dogodilo, bilo da je riječ o bujičnim poplavama s početka lipnja ili događajima od 25. lipnja. Ministarstvo poljoprivrede već ima određena sredstva na raspolaganju jer se radi o velikim štetama, posebice u poljoprivredi. Drugi dio sredstava kanalizirat ćemo prema Županiji koja će sredstva distribuirati dalje, poput modela koji smo imali u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji.” - rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Pročitano 922 puta