Petak, 25 Lipanj 2021 23:04

Požeško-slavonsku županiju pogodilo olujno nevrijeme

 

Područje Požeško - slavonske županije u popodnevnim satima pogodilo je olujno nevrijeme praćeno tučom. Najviše je stradalo područje Grada Požege i Općine Jakšić. Oštećene su brojne obiteljske kuće, gospodarski objekti, javne zgrade, automobili, a značajne štete su na zelenoj infrastrukturi grada. Županica Jozić, zajedno s gradonačelnikom Grada Požege, Željkom Glavićem i načelnicima županijskog i gradskog stožera obišla je dijelove grada pogođene nevremenom.

„Štete su ogromne i teško je u ovom trenutku govoriti o iznosu no bit će višemilijunske. Oštećeni su brojni objekti, privatne kuće, automobili. Stradali su poduzetnici, oštećene su škole, dom umirovljenika, bolnica, dom zdravlja i brojni drugi. Štete u poljoprivredi su nemjerljive, nema kukuruza, pšenice, uljane repice, vinogradi i voćnjaci su poharani. Nešto što osobno ne pamtim da se u ovakvom omjeru dogodilo na našem području“ - rekla je županica Jozić.

Gradonačelnik Požege izjavio je da će se zatražiti proglašenje prirodne nepogode.

“Još nisu sanirane štete niti do kraja procijenjene štete od prethodne katastrofe, od bujične poplave, a nastale su nove od tuče i leda. Grad je razbijen, krovovi, prozori, automobili, gotovo nema nikoga, a da mu nije nešto stradalo. Predložit ćemo županici da proglasi prirodnu nepogodu. Jasno da će biti potrebna pomoć svima koji su pretrpjeli ove velike štete, lokalna zajednica ipak nije toliko financijski moćna da u ovakvim situacijama do kraja sanira štete te ćemo morati tražiti pomoć i s nacionalne razine” - naglasio je gradonačelnik Željko Glavić.

U poslijepodnevnim satima županicu je telefonski kontaktirao i Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, kojeg je županica izvijestila o razmjerima štete te zamolila i pomoć Vlade u sanaciji. Već sutra će se u zgradi županije održati sastanak na kojemu će nazočiti trojica ministara iz Vlade RH.

Izvor fotografija: Pozega.eu

Pročitano 1779 puta