Subota, 19 Lipanj 2021 10:23

Županica Jozić: Vlada ispravila nepravdu prema Slavoniji, usvojena nova karta regionalnih potpora

 

Vlada RH donijela je u petak na 63. sjednici Vlade zaključak kojim se prihvaća prijedlog karte regionalnih potpora za razdoblje od 2022. do 2027. godine s podjelom Hrvatske na četiri NUTS 2 regije i uputila ga Europskoj komisiji na odobravanje.

Navedenom kartom utvrđena su područja na kojima se mogu dodjeljivati državne potpore koje potiču gospodarski razvoj područja s niskim životnim standardom ili velike nezaposlenosti te njihov maksimalni intenzitet.

Ranije izvršena podjela RH na dvije NUTS regije pokazala se tijekom primjene neadekvatnom i nepravednom za vođenje regionalne politike obzirom da je intenzitet potpore bio 25% bez obzira na regiju ulaganja. Primjerice regija Kontinentalna Hrvatska sastojala se od 14 županija koje su međusobno vrlo različite, posebice u smislu njihovih socioekonomskih prilika i budućeg razvoja, te su županije ostvarivale nižu stopu regionalnih potpora u odnosu na stvarni BDP po stanovniku.

Ovom novom kartom to je ispravljeno jer će se imati uravnoteženije regije s obzirom na broj stanovnika, ekonomske pokazatelje i druge socioekonomske trendove.

„Konkretno to za našu županiju znači značajno povišenje stopa sufinanciranja, za velika poduzeća stopa sufinanciranja iznosit će 50% dok se za srednja ta stopa povećava za 10 postotnih poena, na 60%, a za mala za 20 odnosno na 70%. Ovo je značajan iskorak za razvoj gospodarstva Slavonije. Obzirom da prve natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava očekujemo sljedeće godine potičem na pravovremenu pripremu projekata kako bi poduzetnici bili spremni kad se natječaji otvore.“ - komentirala je županica Jozić.

Novu kartu regionalnih potpora izradilo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

„Vlada Republike Hrvatske donijela je zaključak kojim najavljujemo primjenu novih stopa financiranja koje su izuzetno veće od postojećih te se time stvara stabilna ulagačka klima i omogućava se planiranje investicija na vrijeme.“ - zaključila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Pročitano 3633 puta