Petak, 11 Lipanj 2021 08:19

Zvonimiru Ljevakoviću postavljena bista u njegovom rodnom Lipiku

 

Prigodom početka ljetne sezone, na Trgu dr. Franje Tuđmana u Lipiku, održana je svečanost otvorenja biste profesora Zvonimira Ljevakovića. S obzirom na to da se ove godine obilježava 40 godina od smrti prof. Ljevakovića, Ansambl LADO odlučio je pokloniti profesorovu bistu njegovom rodnom gradu u trajno sjećanje na njegov rad i značaj za očuvanje hrvatske tradicijske baštine. Bista je izrađena u bronci i autorski je rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavog koji je do sada izradio preko 130 javnih skulptura te je sudjelovao na više od 20 skupnih izložbi i 9 samostalnih.

Svečanost je upriličena u nazočnosti umjetnika Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, ravnateljice Ileane Jurin Bakotić i umjetničkog voditelja Krunoslava Šokca, akademskog kipara Tomislava Kršnjavog, požeško-slavonskog dožupana Ferdinanda Trohe, načelnika općina Kaptol Mileta Pavičića, općine Jakšić Ivice Kovačevića, lipičkog gradonačelnika Vinka Kasane te brojnih drugih gostiju.

Profesor Zvonimir Ljevaković bio je znamenit hrvatski etnokoreograf i tvorac zagrebačke škole folklora porijeklom iz Lipika. O utjecaju profesora Zvonimira Ljevakovića na očuvanje folklorne umjetnosti i njegovom doprinosu u ansamblu LADO govorila je gospođa Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica LADA te istaknula kako im je drago biti u rodnom gradu čovjeka koji je zadužio cijelu hrvatsku kulturu, te autora najpoznatijih koreografija Ansambla LADO.

Samom činjenicom da je profesor Zvonimir Ljevaković rođen u Lipiku svoj ponos iskazao je i lipički gradonačelnik Vinko Kasana. Zahvalio je i umjetnicima Ansambla LADO što čuvaju i pronose hrvatsku tradiciju te uspomenu na profesora Ljevakovića.

Gradonačelnik Kasana i ravnateljica Jurin Bakotić zajednički su otkrili bistu, a nakon toga okupljene su pjesmom pozdravili glazbenici Ansambla LADO izvedbom nekoliko tema iz koreografije Zvonimira Ljevakovića - „Valpovačko kolo“ i „Bunjevačko momačko kolo“.

 

Izvor fotografija: compas.com.hr

Pročitano 294 puta