Petak, 28 Svibanj 2021 00:01

Ministrica Tramišak u sklopu radnog sastanka obišla i dvorac u Trenkovu

 

Nakon odrađenog sastanka u Županiji, ministrica Nataša Tramišak u pratnji županice Antonije Jozić te gradonačelnika Grada Požege obišla je dvorac u Trenkovu. Dvorac Trenkovo jedan je od projekata Požeško-slavonske županije u ovome razdoblju, a za koji je projektna dokumentacija financirana sredstvima Europske unije. Obnovljeni kompleks postat će posjetiteljski centar posvećen barunu Trenku, objedinjavat će kulturne, turističke, prirodne, materijalne i nematerijalne znamenitosti te baštinu bogatih povijesnih zbivanja i prilika ovog kraja i Trenkovog života.

Ministrica Tramišak rekla je kako su u tijeku projektne aktivnosti kojima će se izraditi sva neophodna projektno-tehnička i muzeološka dokumentacija koja će dati podlogu za obnovu dvorca u Trenkovu kako bi isti bio spreman za realizaciju iz fondova EU.

„Projekti koji se upravo realiziraju financiraju se uz pomoć Požeško-slavonske županije i Vlade RH. Ovaj dvorac ima značajnu perspektivu za razvoj kulturnog turizma na području Požeško-slavonske županije.“ – rekla je ministrica Tramišak te je naglasila kako je ovakav dvorac zasigurno jedan od bisera Općine Velika koji će doprinijeti razvoju turizma i gospodarstva u cijelosti.

Županica Antonija Jozić zahvalila se ministrici na radnom posjetu Požeško-slavonskoj županiji te je naglasila kako kulturna baština treba biti stavljena u svrhu razvoja turizma.

„Općina Velika zaista je biser naše županije. U tijeku je i obnova veličkih bazena te smo izuzetno sretni i zadovoljni da se ta investicija završava ovoga ljeta, s najavom ulaganja u zatvorene bazene i smještajne kapacitete. U neposrednoj smo blizini Parka prirode Papuk te uz prirodnu ljepotu, kulturnu baštinu i obnovu dvorca u Trenkovu zasigurno ćemo pridonijeti razvoju turizma ne samo na području Općine Velika nego i na području cijele Požeško-slavonske županije.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Uz osmišljene stalne, dijelom multimedijalne izložbe, u kompleksu će se omogućiti i odvijanje kulturnih i društvenih manifestacija. Osigurat će se prostori suvenirnice, caffe bara, restorana, nekoliko smještajnih jedinica, ali i prostori za djelovanje udruga i čitaonice. U svojoj edukativnoj funkciji dvorac i park bit će mjesto održavanja edukacija, radionica i predavanja za široki krug dionika.

Projekt obnove dvorca u Trenkovu uvršten je u dodatak Razvojnom sporazumu pet slavonskih županija.

Pročitano 1070 puta