Srijeda, 30 Prosinac 2020 15:00

Tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije

 

Nakon završenog sastanka Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije održana je tiskovna konferencija, a glavna tema sastanka bila je vezana za potres koji je jučer zadesio Sisačko-moslavačku županiju, a podrhtavanja su se osjetila i u Požeško-slavonskoj županiji. Načelnik Stožera civilne zaštite i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević uputio je sve građane da se sa svojim donacijama jave Crvenom križu ili Centru 112 kako bi dobili sve potrebne informacije te kako bi pomoć bila dostavljena organizirano.

 "Održan je sastanak sa Stožerom civilne zaštite Požeško-slavonske županije na kojemu smo razgovarali o dvije teme. Prva tema bila je virus COVID-19, te o stanju spremnosti naših liječničkih i medicinskih ekipa te kako i na koji način se provodi cijepljenje u našoj županiji, sa pripremama te kapacitetima i modelima za budućnost.  Želim izraziti zadovoljstvo što je brojčano stanje zaraženih u našoj županiji u padu, u odnosu na ono što je bilo prije otprilike desetak dana, te se nadam da će se taj trend i nastaviti.

Druga tema sastanka bila je vezana za elementarnu nepogodu koja je jučer bila na području gotovo cijele Hrvatske, a potres smo osjetili i na području naše županije. Želim napomenuti da u našoj županiji nemamo znatnijih šteta, osim na području grada Lipika, točnije u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik, gdje su pacijenti koji su se nalazili u bolnici, premješteni u drugi objekat. Na sastanku smo definirali te zajednički iskoordinirali novčanu pomoć koju ćemo uplatiti na poseban račun Sisačko-moslavačke županije. Dogovorili smo kako će svaka općina uplatiti 30 tisuća kuna, gradovi 50 tisuća kuna, a Županija 100 tisuća kuna. U najkraćem vremenu, prijateljima u nevolji, biti će uplaćeno 500 tisuća kuna.” - naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te je rekao da se sve tvrtke koje obavljaju građevinske radove, a žele pomoći gradovima koji su stradali u potresu jave Ravnateljstvu civilne zaštite koje će im dati ostale smjernice.

 "Dio pripadnika HGSS Stanica Požega još jučer je otišlo pomoći stradalim područjima, a riječ je o osam članova s opremom, zapovjednim vozilo, bespilotnom letjelicom te jednim potražnim psom, a danas je spremna i nova ekipa. U pripravnosti su i vatrogasne postrojbe iz cijele županije, jučer je otišla cisterna s vodom, a danas su upućena još dva specijalna vozila s ljestvama." - rekao je župan Tomašević te je naglasio da je u slučaju potresa jako važna stvar kako će osoba reagirati i zaštititi se te je uputio građane da na službenim stranicama županije svakako pročitaju "Upute za postupanje u slučaju potresa" koje je izdalo Ravnateljstvo civilne zaštite.

Župan je na kraju tiskovne konferencije u ime Požeško-slavonske županije, svih djelatnika i građana izrazio sućut obiteljima čiji su najmiliji stradali u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

“Prema najavama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 4. siječnja dolazi nam 600 doza cjepiva te ćemo nastaviti i dalje cijepiti zdravstveno osoblje i korisnike domova za starije i nemoćne. Predviđeno je da nam u siječnju dođe 1270 doza i očekujemo da ćemo u siječnju procijepiti sve korisnike domova za starije i nemoćne i zdravstveno osoblje, a nakon toga očekujemo nove doze za cijepljenje šire populacije. Građani se za cijepljenje trebaju javiti svojim liječnicima obiteljske medicine, a cijepljenje je trenutno jedini poznati lijek koji može spriječiti korona virus.” - rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo PSŽ Mato Matijević.

Ravnatelj Matijević rekao je kako je danas u Požeško-slavonskoj županiji 35 novih slučaja zaraze te da je testirano 135 osoba, a ukupno u našoj županiji aktivan je 361 slučaj zaraze korona virusom od kojih je 36 osoba na bolničkom liječenju. Kada je riječ o cijepljenju, prve doze koje su stigle 27. prosinca utrošene su i procijepljeno je 382 osobe, od toga 208 korisnika domova za starije i nemoćne te 174 zdravstvena djelatnika.

Voditelj Službe civilne zaštite Slavko Marinac rekao je da je nakon jučerašnjeg potresa Županijski centar 112 Požega zaprimio desetak poziva naših građana o manjim štetama na krovištima, uglavnom sa zapadnog dijela županije, koje su također i sanirane.

"Kroz sustav civilne zaštite, a prema zakonu definirane su operativne snage, a primarno su to vatrogasne snage, gorska služba spašavanja,Crveni križ i sustav civilne zaštite koji je u nadležnosti Ravnateljstva civilne zaštite u okviru MUP-a." - rekao je Slavko Marinac.

Vezano uz organiziranu pomoć stradalim područjima Slavko Marinac  rekao je kako je Ravnateljstvo civilne zaštite registriralo novu mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. te je pozvao građane, fizičke i pravne osobe da se, ako žele uputiti pomoć, prijave kroz sustav 112 gdje su tipizirani obrasci za određene vrste pomoći.

"Obzirom na učestale upite građana kako pomoći potresom pogođenim područjima moram napomenuti da je Hrvatski crveni križ objavio na svojim stranicama upute za donacije i pomoć, uz napomenu, da mi u Požegi prikupljamo higijenske potrebštine i dugotrajne prehrambene proizvode. Pomoć će se prikupljati u Požegi, u Osječkoj 12 te u Pakracu Braće Radića 13." - rekao je ravnatelj Crvenog križa Požega Miroslav Zelenika

Pročitano 339 puta