Ponedjeljak, 30 Studeni 2020 14:21

Stožer civilne zaštite PSŽ održao sastanak

 

Nakon završetka sastanka Stožera civilne zaštite Požeško – slavonske županije održana je tiskovna konferencija, na kojoj se župan osvrnuo na najvažnije teme.

„Važno je naglasiti kako je nova odluka koju je donio Stožer civilne zaštite RH obavezna te ih moraju provoditi poslodavci, građani i kao i svi ostali kojih se one dotiču.

Brojke koje smo dobili ovoga vikenda nisu obećavajuće te ćemo sukladno tome uputiti zahtjev prema Stožeru CZ RH o uvođenju modela C u našim srednjim školama. Ovoga vikenda 26 razrednih odjeljenja završilo je u samoizolaciji, dok je, usporedbe radi, prije 5 dana u samoizolaciji bilo 2 razredna odjeljenja. Model C provoditi će se od idućega tjedna.

Nakon povećanog broja pozitivnih osoba u određenim domovima za starije i nemoćne osobe, apelirao bih na sve one koji imaju nekoga u domovima, neka se pridržavaju svih mjera kako bi čuvali ponajprije svoje bližnje i sebe.

Kada govorimo o trgovačkim centrima, još jednom pozivam voditelje svih centara da pojačaju kontrole o broju ljudi koji mogu biti unutar centra u isto vrijeme, na pojačanu dezinfekciju kolica, držanje razmaka te smanjivanje gužvi na blagajnama. Isto tako, pozivam i kupce da se pridržavaju svih mjera te ne diraju predmete koje ne planiraju kupiti.

Moram spomenuti i kako je u proteklih 7 dana obavljeno preko 300 nadzora, što objekata trgovačkih centara, što, donedavno ugostiteljskim objekata. 13 fizičkih, odnosno pravnih osoba, kršilo je mjere te će sukladno tomu inspektorat i policija podnijeti prijedloge za sankcijama.  

Vjerujem da se mjere koje su propisane do 21. prosinca neće morati produžavati te ovih 3 tjedna poštujmo iste kako bismo nakon toga, mogli dočekati Božić i Novu godinu bez njih.

Zaključno molim da riječ „odgovornost“ bude svima nama konstanta i da se pridržavamo svih mjera i da nam nošenje maske ne bude problem.“

„Nakon što izvjesno vrijeme imamo povećani broj pozitivnih osoba pojavila se i opterećenost zdravstvenog sustava i domova za starije i nemoćne osobe. U ovome trenutku u Dom za starije i nemoćne osobe Požega je dobra situacija, nema niti jedne pozitivne osobe. U Domu za starije i nemoćne osobe u Velikoj trenutno je 5 aktivnih slučajeva, koji su detektirani i izolirani. Na području Lipika imamo dosta problema. Radi se o Domu u Marinom Selu, gdje je 31 pozitivna osoba od 60ak korisnika te 12 od 19 pozitivnih djelatnika. Također u Domu Anđelak pozitivno je 10 od 11 djelatnika. Pozvao bih sve zdravstvene djelatnike i djelatnike u socijalnoj skrbi na tzv. radnu karantenu, dakle da odlaze samo na posao i kući. Moramo biti svjesni odgovornosti koju nosi takav posao.

Važno za naglasiti je kako se virus prenosi između poznatih osoba, a ne između nepoznatih te svakako apeliram na što manje obiteljskih okupljanja.

Kapaciteti testiranja u ovome trenutku su, možemo reći, maksimalni. Kada imamo veliki broj testiranja, nalazi koje šaljemo u Zagreb nam kasne te često osobu možemo obavijestiti o nalazu tek nakon nekoliko dana. Zato pozivam sve, ukoliko razviju bilo kakve simptome da ostanu kod kuće i izoliraju se od svih te ne čekaju da simptomi prođu, nego se jave svom liječniku i dogovore testiranje, a u izolaciji svakako ostanu dok ne pristignu nalazi.“ – rekao je dr. Ante Vitalia.

Na kraju je župan Alojz Tomašević kazao kako je 02. prosinca polaganje vijenaca, u spomen na poginule hrvatske branitelje, no kako zbog odluke nacionalnog stožera na istome može biti 25 ljudi. Pozvao je da se protokolarni dio odradi u 11,00 sati, dok ostali koji žele položiti vijenac isti polože oko 13,00 sati.

Pročitano 950 puta