Srijeda, 11 Studeni 2020 09:24

Tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije

 

Nakon završenog sastanka užeg sastava Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije održana je tiskovna konferencija na temu COVID-19.

Načelnik Stožera civilne zaštite i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević rekao je kako su na sastanku stožera razgovarali o trenutnoj situaciji na terenu, pripremama za ovaj tjedan i naredni period koji je pred nama te su evidentirali i razmatrali aktivnosti koje provodi stožer.

"Izražavam zadovoljstvo što sam prateći i druge županije u Hrvatskoj uvidio da u našoj županiji nisu velike oscilacije, ali naravno uvijek ovisi o danu, tjednu i broju onih koji su bili testirani. Pozivam i dalje, a vezano za vrijeme koje je pred nama, da se mjere poštuju u cjelosti. Želim vas izvijestiti vezano za opremu koju imamo za naše zdravstvene institucije da sve dobavljamo sukladno potrebama te mogu reći da svega što je potrebno ima u dovoljnim količinama. Bitna informacija vezana za korisnike naših domova za starije i nemoćne je ta da se svim našim korisnicima prehrana donosi u njihove sobe, kako bi se smanjio broj kontakata te na taj način i mogućnost širenja zaraze." - rekao je župan Alojz Tomašević.

"Što se tiče brojčanih pokazatelja, na dnevnoj bazi šaljemo otprilike oko 250 uzoraka prema Zagrebu. Rezultati nalaza pristižu nam nekada i u roku od 72 sata, jer je u Zagrebu veliki pritisak na kontrolama uzoraka.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 214 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 198 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 586 osoba, a ukupno je testirano 14283 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 144 uzorka, od kojih je 30 pozitivnih. Tijekom današnjeg dana nastaviti će se s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Gledajući od samog početka pandemije, što je jako bitno za reći, imamo ukupno 935 pozitivnih osoba, u postotcima je to otprilike 6,5%. Na razini Republike Hrvatske Požeško-slavonska županija nalazi se otprilike u sredini. Od početka pandemije naša županija ima ukupno 13 umrlih osoba. Iskoristio bih priliku te bih na ovaj način još jednom uputio apel žiteljima Požeško-slavonske županije na odgovorno ponašanje. Higijena, distanca i maska zaista će biti od velike pomoći u sprečavanju širenja zaraze virusa te koliko se svi budemo odgovorno ponašali, toliko ćemo imati i kontrolu nad samim virusom." - rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević.

Voditelj službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. Ante Vitalia rekao je kako svakodnevno testiranje rezultira o podacima novih slučajeva zaraze korona virusa. Na virus se testiraju osobe koje su suspektne na COVID-19, njihovi kontakti te ostali  potrebiti, a testiranje se odvija u Općoj županijskoj bolnici Požega, Općoj županijskoj bolnici i bolnici hrvatskih veterana Pakrac te u COVID ambulanti Doma zdravlja Požeško-slavonske županije koja šalje uzorke u Zagreb, u Zavod za javno zdravstvo.

"Unatrag nekoliko dana, malo nas zabrinjava situacija u Domu za starije i nemoćne osobe u Požegi, jer imamo dva zaražena korisnika doma. Reagirali smo tako što smo odmah detektirali te osobe jer su dobili povišenu tjelesnu temperaturu te su iste odmah izolirane i testirane. Po dobivanju rezultata tih nalaza, reagirali smo tako da smo testirali 17 djelatnika doma koji su ostvarili kontakt sa zaraženim osobama te su se ti nalazi pokazali kao negativni. Danas smo planirali testirati 42 štićenika koji su također bili u kontaktu sa zaraženim osobama, a ostalih 30 štićenika planiramo testirati u petak i na taj način maksimalno obuhvatiti sve kontakte. Apeliramo također i na međusobno druženje djelatnika na bilo kojem radnom mjestu, jer i na taj način čuvamo jedni druge." - rekao je dr. Ante Vitalia.

Pročitano 1130 puta