Utorak, 06 Listopad 2020 12:20

Održana XI. Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Našicama

Župan Alojz Tomašević nazočio je na XI. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj je potpisan Razvojni sporazum s pet slavonskih županija između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izjavio je kako je ugovoreno 16,53 milijardi odnosno 88% ukupne alokacije, a za sada je isplaćeno 6,6 milijardi kuna.

"To je povećanje od 5,2 milijardi ugovorenih sredstava i 2,1 milijardi isplaćenih u odnosu na prošli sastanak. Danas ćemo proširiti i razvojni sporazum, ozakonit ćemo potrebne izmjene. Uključit ćemo nove razvojne projekte te strateške projekte koji su sufinancirani iz fondova EU." - rekao je predsjednik vlade Andrej Plenković. Riječ je o 38 projekata ukupne vrijednosti 10,7 milijardi kuna. Radi se o kapitalnim projektima, o onome što je Slavoniji do sada nedostajalo.

U okviru ovog dodatka u Razvojni sporazum uvršteni su sljedeći projekti za područje Požeško-slavonske županije: Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije u vrijednosti 88.000.000,00 kn, Kuća graševine  u vrijednosti 64.500.000,00 kn, Medicinski centar za edukaciju, istraživanje i zdravstveni turizam u Pakracu  u vrijednosti 120.000.000,00 kn, Trenkov dvorac  u vrijednosti 71.000.000,00 kn, Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje Požeško-slavonske županije u vrijednosti 45.000.000,00 kn, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u vrijednosti 50.000.000,00 kn i  Nova ergela Lipik (Rekreacijsko područje jezera  Raminac  Lipik) u vrijednosti  63.250.000,00 kn.

Projekti Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije,  Kuća graševine, Medicinski centar za edukaciju, istraživanje i zdravstveni turizam u Pakracu, Trenkov dvorac i  Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje PSŽ odnose se na realizaciju projekata za koje se trenutno izrađuje projektno-tehnička dokumentacija.

Nakon sjednice Savjeta Slavonije, Baranje i Srijema u Našicama uručeno je 66 ugovora ukupne vrijednosti 439,5 milijuna kuna od čega je 315,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Jedan od potpisanih je i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Uspostavu infrastrukture RCK Panonika. Nositelj projekta je Poljoprivredno-prehrambena škola Požega kome tehničku pomoć i podršku kako u pripremi tako i u provedbi pruža Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije. Vrijednost projekta je 30.000.000,00 milijuna kuna, a financira se u potpunosti iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Osim spomenutog, za područje Požeško-slavonske županije ugovoreno je dodatno četiri projekta u vrijednosti 15,5 milijuna kuna, a uključuju projekt Centra za socijalnu skrb Požega, te projekte financirane u okviru programa Učinkoviti ljudski potencijali na području Grada Pakraca i Općine Velika.

Sporazum je potpisao požeško-slavonski župan Alojz Tomašević kao i Danijel Marušić, Ivan Anušić, Igor Andrović i Božo Galić, a vezano za dodatak Razvojnom sporazumu za području Slavonije, Baranje i Srijema. Prema njemu, izvori financiranja osigurat će se i za poticanje razvoja sljedećih strateških grana na području Slavonije, Baranje i Srijema, odnosno, prehrambeno prerađivačke industrije, drvoprerađivačke industrije, metaloprerađivačke industrije, turizma, informacijsko-komunikacijske tehnologije. Županima je sporazume uručio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Za ukupno 38 projekata koji će se realizirati u sklopu razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem II., izdvojit će se 10.697.667.000,00 kuna. Sredstva za financiranje navedenih projekata osigurati će iz FRR (Nacionalni plan za oporavak i otpornost), novi višegodišnji financijski okvir 2021-2027. te Državni proračun RH.

Pročitano 1138 puta