Petak, 04 Rujan 2020 11:58

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na svečanoj sjednici Županijske skupštine: Nastavljamo ulagati u bolju prometnu povezanost Virovitičko-podravske županije

 

Svečanom sjednicom Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, uz provođenje svih potrebnih epidemioloških mjera, obilježen je 3. rujan, Dan Virovitičko-podravske županije. Ovogodišnja svečana sjednica održana je na otvorenom, u perivoju Centra za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, a između ostalih nazočio joj je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.
Sve prisutne na početku je pozdravio predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić te istaknuo da je današnje mjesto održavanja proslave Dana županije prilagođeno epidemiološkoj situaciji, no da je značajno jer će biti mjesto budućih susreta i novo odredište turističke i kulturne ponude te da prikazuje naslijeđe i baštinu bogate povijesti Virovitičko-podravske županije.

U svom govoru župan Igor Andrović istaknuo je Centar za posjetitelje Dvorac Janković primjer toga da je Virovitičko-podravska županija prepoznala priliku i mogućnosti koje su otvorene ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Naglasio je da Županija uz pomoć tih, ali i vlastitih sredstava, ulaže u sve segmente života: u zdravstvo, obrazovanje, gospodarstvo, poljoprivredu i turizam.

– Naša se županija već dugi niz godina nalazi u samom vrhu po povučenim EU sredstvima, a razlog tome je spoj dobrih ideja te sinergija svih županijskih institucija, gradova i općina. Bez te skladne simbioze puno toga se ne bi ostvarilo. Prema podacima HGK i Otvorenog proračuna najviše ulažemo u poljoprivredu po glavi stanovnika, a dokaz tome su projekti koje upravo završavamo. Naši najveći infrastrukturni projekti su projekti u poljoprivredi, to su sustavi navodnjavanja vrijedni više od 50 milijuna kuna, Centar za razvoj i istraživanje u mljekarstvu vrijedan 40 milijuna kuna i Tehnološko inovacijski centar koji ovih dana otvara svoja vrata, vrijedan 18 milijuna kuna – rekao je župan te naveo niz drugih projekata iz područja zdravstva, obrazovanja, gospodarstva i turizma čiji je Županija bila nositelj.

Pred Županijom su dva velika kapitalna projekta, a riječ je o brzoj cesti i sušionici povrća, naglasio je župan.

– Za brzu cestu je sredinom srpnja raspisan natječaj za radove za izgradnju etape tri čvor Špišić Bukovica – čvor Virovitica u vrijednosti 97 milijuna kuna. Naravno u idućim razdobljima, u novoj financijskoj perspektivi, trebat će puno više sredstava da se ta brza cesta završi u punom profilu koja će značiti još bolji i brži razvoj Virovitičko-podravske županije. Drugi projekt je sušionica povrća koju pripremamo i financira se kroz Razvojni sporazum 2. Ona će dati dodatni gospodarski zamah ovom području, stvoriti nova radna mjesta i otvoriti vrata brojnim kooperantima s područja naše županije, ali zasigurno i cijele Slavonije i Podravine – rekao je župan i zahvalio Vladi RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem na potpori i nastojanjima da se postigne ravnomjeran razvoj svih županija u Hrvatskoj.

Dan županije čestitao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednik Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora Josip Đakić podsjetivši na stotine civila i branitelja iz Virovitičko-podravske županije koji su svoje živote dali za stvaranje Republike Hrvatske.

– Ova naša mala županija dala je ogromne žrtve u Domovinskom ratu, a danas liječi rane svih tih posljedica. Danas ova županija treba i želi što prije dobiti brzu cestu kao poveznicu i žilu kucavicu koja će puniti naše poduzetničke zone, koja će stvarati preduvjete za razvoj i gospodarski napredak – rekao je Josip Đakić istaknuvši da će to biti ostvareno uz pomoć Vlade RH.

– Vjerujem da ćemo svi dalje raditi kako bi Virovitičko-podravska županija bila još ljepša, još bogatija, sretnija i zadovoljnija. Mislim da i dalje imamo potencijala, a da ćemo ga uz vašu pomoć i ostvariti – rekao je Đakić.

Čestitkama u povodu Dana županije pridružio se i premijer Andrej Plenković.

– Ovo je jedna od županija koja je jako dobro iskoristila reformu fiskalne decentralizacije zbog čega je ostvarila 90 posto više prihoda. To ju čini značajnim akterima koji mogu realizirati projekte koje su obećali i koje provode kako bi podigli kvalitetu života – rekao je Plenković.

Istaknuo je i agilnost Virovitičko-podravske županije i ugled koji ima u Hrvatskoj što je argumentirao velikim brojem župana nazočnim na svečanoj sjednici.

– Danas ovdje u Suhopolju gledajući obnovljeni dvorac Janković možemo vidjeti u praksi što znači agilnost ljudi koji koriste sve mogućnosti koje su im na raspolaganju kako bi podigli razvoj svoje županije.

Naglasio je i potrebu gradnje brze ceste kako bi Virovitičko-podravska županija što prije izašla iz prometne izoliranosti.

– Prometna infrastruktura ključna je tema koju ćemo staviti na stol jer je ovaj prometni pravac strateški bitan za Hrvatsku. On će ovaj kraj napraviti propulzivnijim i ekonomski aktivnijim. To je naša zadaća bez obzora koliko košta jer prometna infrastruktura mora doći na razinu kvalitete života 21. stoljeća – ustvrdio je Plenković.

Osim prometne infrastrukture, za razvoj Virovitičko podravske županije važan je i Projekt Slavonija.

– Danas kad gledamo da je od 18,5 milijardi ugovoreno već 14,4 milijardi za pet slavonskih županija, što je ogroman iskorak. Skoro 2 milijarde otišlo na projekte koji su vezani na Virovitičko-podravsku županiju – istaknuo je predsjednik Vlade.

Istaknuo je kako su na današnjoj sjednici Vlade donijeli nove odluke o potpori gospodarstvu.

– Zahvaljujući mjerama koje smo poduzeli mnogi radnici u privatnom sektoru danas rade kod svojih poslodavaca, a ti poslodavci su uspjeli održati svoje aktivnosti zahvaljujući nizu valova i mjera koje je ova Vlada poduzela. Na tom tragu su i poruke poslane danas kako bi svi mogli planirati svoje aktivnosti do konca ove godine, a onda, vjerujem, u idućoj godini, nakon turbulentne 2020., idemo snažno prema gospodarskom rastu i oporavku – naglasio je premijer Plenković.

Svečanoj sjednici su, između ostalih, nazočili i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar obrane Mario Banožić, saborski zastupnici, Josip Đakić i Vesna Bedeković, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić uz župana brodsko-posavskog Danijela Marušić, kao i župana međimurskog Matiju Posavca, župana požeško-slavonskog Alojza Tomaševića i župana Sisačko-moslavačke župenije Ive Žinića. Bili su tu i državni tajnici, ravnatelje SAFU-a Tomislav Petric, gradonačelnici i načelnici općina s područja Virovitičko-podravske županije, predstavnici regionalne i lokalne samouprave, vijećnice i vijećnici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, predstavnici državnih uprava, gospodarskih i obrtničkih komora, vjerskih zajednica, udruga proizašlih iz Domovinskog rata. (www.icv.hr, vlada.gov.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Izvor: vpz.hr

Pročitano 1687 puta