Ponedjeljak, 20 Travanj 2020 12:06

Tiskovna konferencija na temu stanja u županiji 20. travnja 2020.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 20. dan bez novooboljelih osoba,  u samoizolaciji se trenutno nalazi 302 osobe. Ukupno je testirano 144 osoba, te je trenutno deset uzoraka poslano na analizu. Na području županije i dalje su potvrđene samo 3 oboljele osobe.

Župan Alojz Tomašević naglasio je kako su ovo odlični podatci za našu županiju, ali da se ne trebamo previše opustiti jer opasnost još nije prošla te da se ostale odluke nacionalnog stožera moraju se i dalje poštivati i provoditi. Također je pozvao sve trgovce, privatnike i trgovačke lance, da je dio odgovornosti i na njima da u svome poslu provedu sve te mjere koje su propisane, te da će biti obilasci policije i članova civilne zaštite, kako bi se spriječilo kršenje istih i spriječio rizik širenja virusa.

 „Želim se zahvaliti svim građanima Požeško-slavonske županije koji sudjeluju u ovoj borbi i koji se pridržavaju svih donesenih odluka nacionalnog stožera, a posebno mjera distance i zabrane okupljanja koje i dalje ostaju na snazi.“

Epidemiolog Ante Vitalia pozvao je također na pridržavanje mjera.

Temeljem nove odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, e-propusnice više nisu potrebne za kretanje unutar županije. Odluku pogledati ovdje.

Stožer civilne zaštite Požeško – slavonske županije donio je odluku i o individualnom sportskom ribolovu, možete je pogledati ovdje.

Sve Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim korona virusom

Sustav e-propusnice dostupan je na adresi epropusnice.gov.hr te omogućuje građanima jednostavno slanje zahtjeva za izdavanje propusnica korištenjem usluga e-Građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav).

Detaljnije o e-propusnicama pročitajte ovdjea ostale upute možete pronaći na web stranici Požeško-slavonske županije pod dokumentima.

Kontakti za sve upite – COVID-19, također pozivom na broj 113 svakim danom od 7 do 22 sata možete dobiti sve informacije o korona virusu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u dogovoru sa Stožerom za civilnu zaštitu Republike Hrvatske, moli hrvatske državljane, koji privremeno ili stalno žive i rade izvan zemlje, da do daljnjega odgode putovanja u Republiku Hrvatsku koja nisu nužna, kako bi se što manje izlagali i time smanjili rizik od zaraze korona virusom za sebe, vlastitu obitelj, ali i okolinu.

Ističemo kako svi oni koji se upute prema Hrvatskoj, s namjerom kratkotrajnog boravka, trebaju biti svjesni da se situacija u drugim državama mijenja te da određena pravila vezana uz prelazak graničnih prijelaza ili putovanja u zračnom prometu mogu biti bez prethodnih najava promijenjena, a što svakako može otežati ili onemogućiti povratke hrvatskih državljana u države u kojima žive i rade.

Skrećemo pozornost i na epidemiološke mjere u Hrvatskoj koje su uvedene za sve one koji ulaze na područje Republike Hrvatske iz drugih zemalja. Slijedom toga, bit će upoznati s mjerom obveznog smještaja u karantenu na razdoblje od 14 dana ili će morati provesti obveznu mjeru samoizolacije u razdoblju od 14 dana. 

Sve upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze korona virusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Pročitano 2066 puta