Subota, 22 Veljača 2020 20:45

Godišnja skupština povijesnih postrojbi Hrvatske

U Velikoj vijećnici županije održana je godišnja skupština povijesnih postrojbi Hrvatske vojske iz cijele zemlje na kojoj su se okupili predstavnici 24 udruge. Gradska straža Požega, koja djeluje u sastavu Hrvatskog povijesnog društva Požežani, bila je domaćin, a u županijskoj palači ugostio ih je zamjenik župana Vedran Neferović.

„Postrojbe funkcioniraju dobro i imaju veliki značaj u svojim sredinama, kao i događanjima na široj razini.“ – istakao je Emil Črne, predsjednik Saveza povijesnih postrojbi Republike Hrvatske osnovanog 2001. godine, a on je zapovjednik Karlovačke građanske garde.

U članstvo Saveza primljene su dvije nove članice i to  postrojba Krapinski Ilirci iz Krapine i Hajdučka družina Mijata Tomića iz Tomislavgrada u susjednoj Bosni i Hercegovini.

„Čast nam je da smo domaćini skupštine koja nam je podstrek za daljnji rad, a slijede aktivnosti za Grgurevo.“ – istakao je Marijan Pilon, predsjednik udruge i postrojbe koja broji 35 pripadnika.

Savez povijesnih postrojbi svake godine dodjeljuje plakete trima postrojbama koje su imale najviše izlazaka tj. pojavljivanja tijekom proteklih godinu dana. Ove godine dobili su ih Keglevićeva straža iz Kostela u Zagorju, Karlovačka građanska garda i Deseta satnija Ivanić-Grad. Sudionici su u mimohodu uz zvuke bubnja kojega je imao Marijan Pilon prošli središtem grada.

Izvor: pozega.eu

Pročitano 2207 puta