Utorak, 18 Veljača 2020 10:02

Požeško-slavonska županija u plusu po broju rođenih

Službeni podaci DZS-a o broju rođene djece u Hrvatskoj još nisu izašli, no naše istraživanje po rodilištima pokazalo je da lani rođeno 988 djece manje nego 2018. godine. Jedini plus od 28 rodilišta, imaju ona u Šibeniku, Pakracu, Vinkovcima, Sisku i Bjelovaru. Što je onda i svrstalo Šibensko-kninsku, Požeško-slavonsku, Vukovarsko-srijemsku, Sisačko-moslavačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju u rang pet županija s pozitivnim predznakom rođene djece.

Naše lanjsko istraživanje imalo je tek neznatno odstupanje od svega 0,4 posto u odnosu na službene podatke, pa je jasno da se ne treba nadati pozitivnoj slici o broju rođenih koja je poražavajuća u odnosu na 2018. godinu, a koja je pak imala 791 više rođeno dijete u odnosu na 2017. godinu. I podaci DZS za 11 mjeseci pokazuju da je broj rođenih za oko 1.000 manji nego 2017. godine. Odstupanja će biti zato jer je dio djece rođeno u privatnim klinikama ili kod kuće, a moguće da je i neki strani državljanin rođen u našoj bolnici. Prošla godina još je jednom potvrdila demografski problem iseljavanja i situaciju u kojoj se manje roditelja odlučuje na širenje obitelji, bez obzira na sada već velik broj mjera kojima gradovi i županije žele stanovništvo zadržati. Lani je, naše istraživanje pokazuje, rođeno 36.090 djece, dok ih je godinu ranije bilo 37.078. U 2018. godini 16 rodilišta je bilo u plusu, a lani pet, dok je ono u Gospiću uspjelo ostati na nuli. 

Veća odstupanja u našem istraživanju bi mogla biti kada je riječ o raspodjeli rođenih po županijama. Naime, dio roditelja se odlučuje na porod u bolnicama u susjednim županijama.

Požeško-slavonska županija Sufinancira smještaj vrtićaraca, smještaj i prehrana učenika u domovima

Prvo dijete u Požeško-slavonskoj županiji rođeno je u rodilištu Opće županijske bolnice u Pakracu, a roditelji su iz Sisačko-moslavačke županije. Ta bolnica ima 29 više rođenih beba, no kako i sami kažu, tu se rađaju  djeca s područja nekoliko susjednih županija oko pakračko-lipičkog područja. Rodilište od 2011. godine nosi status "Rodilište-Prijatelj djece".

Opća županijska bolnica Požega u 2019. godini imala je 445 poroda, što je za 4 poroda manje nego 2018. godine. Ukupno je u Županiji lani bilo 25 više rođenih beba.

„Na žalost u zadnje tri godine zabilježeno je uvijek nešto manje poroda nego prijašnjih godina, i bili bi smo zadovoljni da preokrenemo taj trend. Ne možemo broj poroda povećati puno, ali bili bi zadovoljni da taj trend bude pozitivan, makar za jedan ili dva poroda više.“ – kaže pročelnik odjela ginekologije i porodništva, prim. mag. znanosti Božidar Njavro, koji dodaje da je bolnica u posljednjih nekoliko godina renovirala i osuvremenila odjel i boravak na odjelu učinila znatno boljim.

„U rijetko kojoj bolnici su uvjeti za porod kakvi su u našem rodilištu. Prostor je nedavno renoviran, imamo sve potrebno za obavljanje poroda i sve prateće sadržaje koji su potrebni – najnoviji aparati, majke su zbrinute u sobama po dvije, imamo i apartman tako da je sve u vrhu standarda.“ – nastavlja prim. mag. znanosti B. Njavro.

Požeško rodilište također je primilo priznanje UNICEF-a "Rodilište - prijatelj djece" što je doista veliko priznanje za cijelu bolnicu i njezine djelatnike.

Uz odlične uvjete rodilišta, požeška bolnica u provedbi ima projekt “Zajedno do zdravlja”, koji obuhvaća izgradnju i opremanje dnevnih bolnica u vrijednosti od 34 milijuna kuna. Nositelj projekta je Opća županijska bolnica Požega, a financirana ga u punom iznosu Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Cilj projekta je„Unaprijediti zdravstveni sustav kroz poboljšanje pristupa i učinkovitosti dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija (DBDK) u OŽB Požega“. Dovest će do smanjenja broja hospitalizacije u akutnim kapacitetima bolnice (10%), odnosno dovest će do jačanja dnevnih bolnica i posljedično do skraćenja listi čekanja, time će pacijenti brže ostvariti zdravstvenu zaštitu i poboljšati kvalitetu života.

Što se tiče mjera za poticaje unutar Županije, gotovo svi gradovi i općine podigle su ili podižu potpore roditeljima kako za prvo novorođeno dijete u obitelji tako i uvećavajući iznos za svako slijedeće.

Požeško-slavonska županija ima subvencioniranje smještaja u vrtićima i ostala izdvajanja za obrazovanje kao što su stipendije. Sukladno  Odluci o sufinanciranju provođenja programa predškole na području Požeško-slavonske županije  i  Pravilnika o sufinanciranju provođenja programa predškole, Županija sufinancira smještaj djece u dječjim vrtićima u iznosu od 10% od ukupne cijene za svako dijete na području Županije. Sufinancira se smještaj i prehrana učenika  koji su smješteni u učeničkim domovima na području Županije u iznosu od 630 kuna po učeniku. Temeljem Odluke o stipendiranju učenika koji se obrazuju za poljoprivredno-prehrambena zanimanja pravo na stipendiju ostvaruju svi učenici upisani u prve razrede trogodišnjih i četverogodišnjih programa srednje strukovne škole poljoprivredno-prehrambenih zanimanja. Stipendija se korisnicima isplaćuje u 10 mjesečnih isplata i to početkom mjeseca za tekući mjesec u iznosu od 500 kuna.

Za 2019./2020.godinu dodijeljeno je 25 novih stipendija studentima te tako Županija trenutno isplaćuje ukupno 77 stipendija u iznosu od 600 kuna u 10 mjesečnih isplata i to početkom mjeseca za tekući mjesec.

Izvor: zupan.hr

Pročitano 3260 puta