Ponedjeljak, 03 Veljača 2020 10:20

Održana  8. Švarglijada

Održana je 8. po redu Švarglijada u organizaciji KUD-a „Poljadija“ Grabarje, Udruge „Požeški čuvari baštine“ i tjednika Kronika Požeško-slavonska. Na ovu tradicionalnu gastro manifestaciju pristiglo je 20-tak uzoraka iz 4 slavonske županije, Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Nije bilo lako stručnom žiriju, jer su i ove godine švargli bili uglavnom dobri, no po ocjeni komisije nešto slabije kvalitete od prošle dvije godine. Iako se proizvođači sve više trude da ovu poznatu mesnu deliciju rade što kvalitetnije, ova previše topla godina nije bila naklonjena proizvođačima švargla i ostalih suhomesnatih slavonskih delicija. Za razliku od prošle godine kada je sve bilo u zlatu i srebru, ove godine smo imali i brončanih plaketa, ali i nažalost nekih proizvoda neocijenjenih, jer nisu dali na kraju ono što švargl treba biti. No raduje što proizvođači nisu odustali od autohtonog i starog slavonskog načina proizvodnje švargla, što se tradicija slavonskog kolinja i proizvodnje mesnih delicija po starim recepturama ipak nastavlja dalje.

I ova 8. Švarglijada, jedinstvena gastro manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, gradova Požege i Kutjeva te uz donatore Kutjevo d.d., Udrugu Kutjevački vinari iz Kutjeva i Agenciju za marketing i izdavaštvo Kruna iz Požege.

Nakon ocjenjivanja najviše bodova, čak 91 bod od mogućih 99 bodova dobio je švargl pod rednim brojem 5, proizvođača OPG Galić iz Pleternice, a plakete i nagrade primio je Emanuel Galić, koji je napomenuo da se švargl na njihovom OPG opravi po starom slavonskom načinu po receptu starih pokoljenja. Svakako uz švargl kada se priprema mora majstorima biti posluženo dobro vino, onda i švargli ispadnu dobro. On je uz vrijedne poklone organizatora dobio i veliku plaketu Šampiona 8. Švarglijade.

Vrlo visoke ocjene i posebnu plaketu Veliko zlato osvojili su uzorci švargla Ivana Cinkuša iz Beljevine kraj Đurđenovca i uzorak Krčme Zlatni lug iz Požege. Zlatne plakete osvojili su švargli proizvođača Vlade Mahačeka iz Bresnice, Etno kuće Bello iz Pleternice i Darka Lovakovića iz Feričanaca. Sa samo malo manje bodova svoje plakete i nagrade odnijeli su Vlatko Kedačić iz Nove Gradiške, Pavo Samardžija iz Pleternice, OPG Marije Ribičić iz Grabarja. Nakon što su sve švargle degustirali i posjetitelji u dvorani DVD Grabarja i glasovali o najboljem švarglu po ocjeni publike, to laskavo priznanje dobio je švargl Etno kuće Bello, prošlogodišnjeg šampiona 7. Švarglijade. Nagrade su uručili predsjednik KUD-a Poljadija Ivica Ribičić, zamjenik župana Željko Jakopović, dogradonačelnik grada Požege Ferdinand Troha i urednik tjednika Kronika požeško-slavonska Vladimir Protić.

„Jedinstvena je ovo gastro manifestacija koja slavi i na slavonski stol vraća jednu od delicija slavonskog sela, švargl. No kako ima sve manje slavonskih kolinja, tako ima i sve manje proizvođača švargla, ove polutrajne mesne delicije, koja se pravi od kuhanih glava, jezika, srceta i masnoće. Tu kuhanu masu se reže na komadiće, dobro začini, puni u svinjske želudce, tijesni u prešama i nekoliko puta prodimi u pušnici. Švargl se uglavnom pojede u zimskim mjesecima odmah nakon klanja. Delicija je to koju cijene pravi gurmani, no sve manje je ima u ovom izvornom obliku, koji se i ocjenjivao na Švarglijadi. Sve više je imamo u proizvodnji velikih mesnih industrija u kalupu ili umjetnoj ovojnici, što zadržava njegovu draž, okus i miris ove delicije, ali ne i njegovu autohtonost. Upravo kroz ovo natjecanje mi ćemo nastaviti i dalje zadržati onaj stari, originalni i autohtoni izgled i okus.“ – istaknuo je predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine, Vladimir Protić, koji sa svojom udrugom organizira na području Požeštine još sedam etno i gastro manifestacija.

Čestitke organizatorima i svim proizvođačima uputio je i zamjenik župana Željko Jakopović. 

„Čestitam svim proizvođačima što nisu odustali od onog starog načina proizvodnje švargla, jer to je prava mesna delicija, koja je odlika našeg kraja. Čestitam organizatorima na ustrajnosti da organiziraju ovakvu gastro manifestaciju i natjecanje, čime zadržavaju upravo naču baštinu i kulturu življenja ovog kraja. Požeško-slavonska županija će uvijek podržati ovakve gastro i etno manifestacije koje spašavaju od zaborava naše običaje, našu tradiciju, a svakako u današnje vrijeme upotpunjavaju i našu sve bolju turističku ponudu.“ – rekao je Željko Jakopović.

Svi posjetitelji na Švarglijadi, a najviše ih je članova nekoliko KUD-ova s područja Požeštine, ali i društava, obitelji i prijatelja, uređuju i svoj stol u nekome od starih običaja i slavonske baštine. Nagradu za najljepši stol u slavonskom štihu osvojili su posjetitelji za stolom broj 4, članovi KUD Orljava iz Pleternice.

Požeški čuvari baštine najavljuju svoju sljedeću veliku gastro manifestaciju, 6. Međunarodni i najveći u Hrvatskoj Festival kulenove seke koji će se održati 07. ožujka u dvorani DVD Velika. Prošle godine na Festival je došlo na ocjenjivanje 116 uzoraka iz četiri države i 8 hrvatskih županija, po čemu je ovo jedinstvena gastro manifestacija u Hrvatskoj.

Izvor: pozeska-kronika.hr

Pročitano 2106 puta