Četvrtak, 30 Siječanj 2020 13:04

Redovna godišnja skupština Matice Hrvatske

Kao najstarija kulturna institucija u Hrvatskoj, Matica Hrvatska Ogranak Požega glavni je nositelj sve brojnijih kulturnih događanja, a posebno književnih u gradu Požegi i Požeštini. Ponovnom revitalizacijom rada Matice prije nekoliko godina popunjena je praznina s 14 kulturnih i književnih događanja tijekom godine, ali i izdavanjem tri knjige. O tome se mogli čuti na Redovnoj godišnjoj skupštini Matice Hrvatske koja je održana u dvorani HGK Županijskoj komori Požega. Požeški ogranak danas broji nešto više od 70 članova.

Skupštini su osim velikog broja članova prisustvovali zamjenik župana Željko Jakopović, zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić i predsjednici nekoliko udruga iz grada Požege. Izvješća o radu i planu rada podnijela je predsjednica Ljiljana Marić, financijska izvješća i planove Damir Jakoubek, a izvješće Nadzornog odbora Željko Glavić.

„Prije 178 godina osnovana je Matica hrvatska, naša najstarija ustanova s hrvatskim predznakom sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Zbog toga bi, svi mi članovi Matice hrvatske, trebali biti ponosni što pripadamo jednoj ovakvoj ustanovi, ali i obavezni da širimo i živimo prije svega ljubav prema svojoj domovini, svome hrvatskom jeziku i kulturi.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi i prošle godine trudio se da upravo to čini. Tijekom 2019. godine održali smo 14 događanja te tiskali tri knjige.“ - istakla je u izvješću predsjednica Marić te nabrojala i analizirala sva događanja. Na kraju se zahvalila svima koji su u toj realizaciji pomogli, a posebno Veleučilištu u Požegi koje se aktivno uključilo kroz tri događanja, ustanovama grada Požege, Gimnaziji u Požegi i Katoličkoj Gimnaziji. Zahvala je išla i u pravcu onih koji su cijeli program financijski pomogli sa ukupno 52 tisuće kuna, Požeško-slavonska županija i grad Požega kao najveći donatori te općini Kaptol, gradu Kutjevu i tvrtki Vinarija Kaptol.

„Predsjedništvo Ogranka zadovoljno je s onim što smo postigli tijekom prošle godine, ali vjerujemo da se uvijek može više i bolje. Stoga se nadamo da ćemo ovu godinu još bolje za to iskoristiti.“ - rekla je predsjednica Marić te iznijela i još bogatiji Plan rada za 2020. godinu, koji samo u vremenu obilježavanja Dana Matice hrvatske ima desetak događanja u veljači. Očekuje nas i predavanja akademika Vladimira Paara.

Nastavit će se i manifestacijom, prošle godine započetom, Večer poezije i vina koja je podignuta i s natječajem za najbolju pjesmu na nacionalnu razinu. Planiran je i pretisak knjige Julija Kempfa „Moja požeška sjećanja“ te knjige Sjećanja na Požegu Lojze Buturca.

Na kraju su svojim obraćanjem dali pohvale za brojni program te podršku u daljem radu, uz svakako financijsku pomoć za ovu godinu, zamjenik župana Željko Jakopović i zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha.

 

Izvor: pozeska-kronika.hr

Pročitano 2324 puta