Nedjelja, 26 Siječanj 2020 12:18

Proslava Vincelova na Trgu sv. Vinka u Vetovu

Po 8. puta Udruga vinogradara, vinara i voćara „Veteri Castra“ iz Vetova organizator je završne svečanost Vincelova u Vetovu, obilježavanja ovog najvećeg vinogradarskog blagdana sv. Vinka, koji simbolizira početak nove vinogradarske godine u Požeštini. Vetovčani to već tradicionalno rade uvijek u prvu subotu nakon blagdana sv. Vinka. Vincelovo u Vetovu tako uvijek bude najveća fešta na otvorenom od svih Vincelova u Požeštini. Članovi udruge posebno se pripremaju za ovu najveću vinsku feštu u svom kraju, sami prirede sve suhomesnate proizvode dva tjedna prije, tako da je ove godine bilo priređeno preko 1.000 porcija graha sa suhim mesom. Priredili su i veliku količinu tradicionalnog jela za Vincelovo, a to je vincelovski ražanj, štap na kojemu je nabodena slavonska mesna kobasica i komad slanine koje su sami članovi udruge proizveli dva tjedna prije Vincelova.

Sve je organizirano velikim zalaganjem članova i ostalih Udruga iz Vetova, ali i svih mještana, što je svakako ključ uspjeha da je u Vetovu već niz godina najveće Vincelovo u Požeštini.

U centru sela na svom Trgu sv. Vinka na kojemu su prije devet godina podigli i jedan red vinograda s graševinom proveli su blagoslov i prvo orezivanje loze. Trsove, ali i sve nazočne posjetitelje i vinare blagoslovio je vetovački župnik vlč. Dražen Akmačić. Prva orezivanja su uz članove Udruge Veteri Castra koji su zalijevali trsove mladim vinom, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, predsjednica Županijske skupštine Josipa Miličević, zamjenik župana Željko Jakopović, gradonačelnik grada Kutjeva Josip Budimir, njegov zamjenik Ivica Malnar, predsjednik gradskog vijeća Kutjeva Ivica Ribičić i predsjednik Udruge Veteri Castra Damir Špoljarić.

Na pozornici su sve odlično zabavljali mladi tamburaši De Gotho, u nastavku su zasvirali malo stariji tamburaši TS Satir iz Davora. Kao gost iznenađenja uz njihovu pratnju zapjevao je kao solist Stanko Šarić iz Najboljih hrvatskih tamburaša. Članovi konjogojstvene udruge su sa svojim lijepim konjima i ukrašenim zapregama vozili zainteresirane kroz Vetovo, a na brojnim štandovima vinogradari su ponudili na kušanje svoja vina te slane i slatke slastice koje su proizvele vinarske gospodarice.

Pročitano 2469 puta