Četvrtak, 23 Siječanj 2020 12:28

Radni sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda

Župan Alojz Tomašević održao je radni sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda, direktorom vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu Davorinom Pihom, voditeljem vodnogospodarske ispostave za mali sliv „Orljava-Londža“ Miroslavom Taborskim i predstavnicima Zajednice ponuditelja – Elektroprojekt i Hidroinženjering. Tema radnog sastanka bio je projekt izgradnja Akumulacija Kamenska te je župan Tomašević upoznao prisutne predstavnike Hrvatskih voda i Zajednice ponuditelja s problematikom koja je dosad riješena, a oni su predstavili županu tijek projekta.

Akumulacija s 28 mil. kubika vode, budući da su nekoliko puta bile poplave katastrofalnih razmjera na tome području. Upravo izgradnjom akumulacije Kamenska ne samo što će biti riješena obrana od poplava nego i navodnjavanje, ali i poboljšali turističke ponude, kao i projekt razvoja kontinentalnog turizma.

“Hidropotencijali naše županije vrlo su značajni za razvoj gospodarstva u cijelosti, a posebice u segmentu navodnjavanja i obrana od poplava. Danas smo ponovo razgovarali upravo o opasnostima od poplava kako bi aktualizirali projekte akumulacija od Šumetlice do Kamenske koje su važne i za navodnjavanje i upravljanje vodom. Od samoga početka ovog projekta susreli smo se s problemima koje smo morali riješiti kako bi došli do realizacije. Na prostoru Kamenske nalazi se stanište zaštićenih vrsta leptira i ptica te smo iz tog razloga morali ostvariti suglasnost na stratešku Studiju utjecaja na okoliš. Važnost akumulacije je višenamjenska, osim sprječavanja poplava te navodnjavanja, tu je i elektrifikacija i svakako jedan od važnijih aspekata – turistički potencijali za gospodarski razvoj u središnjem dijelu naše županije.” - rekao je župan Alojz Tomašević.

Hrvatske vode kao investitori krenut će u provedbeni zadatak i pripremati svu dokumentaciju u narednom vremenu, kako bi ovaj kapitalni projekt na prostoru Požeško-slavonske županije bio izgrađen.

Pročitano 1970 puta