Srijeda, 22 Siječanj 2020 07:49

Vincelovo kod vinogradara i vinara Vlade Krauthakera

Tradicionalno blagdan sv. Vinka i Vincelovo obilježava i najpoznatiji vinogradar i vinar iz Kutjeva Vlado Krauthaker, koji ovu proslavu održava sa svojim prijateljima, kolegama vinarima, kupcima i ljudima iz cijele Hrvatske. Orezivanje prvih loza održano je u oglednom vinogradu odmah ispod vinskog podruma u kojemu Krauthaker uzgaja preko 20 vrsta vinske loze.

Sve počinje blagoslovom vinograda i svih onih koji u njemu rade uz zagovor sv. Vinka da osigura dobru i bogatu berbu. Blagoslov je dao kapelan kutjevačke župe Dejan Ilić. Nakon toga uslijedilo je rezanje loze, a uz Vladu Krauthakera, njegove kćeri Martine i zeta Ivana Grgića, u rezanju su se okušali i brojni prijatelji vinske kuće Krauthaker.

„Mi vinogradari s Vincelovom prvo razmišljamo o novoj godini, očekujemo da će biti bolja nego što je bilo prije i s tim željama čekamo berbu. Ne treba biti velikih količina, nego samo kvalitetnog grožđa.“ - istaknuo je Krauthaker prije prvih rezova loze i pokazao svojim prijateljima kako pravilno orezati lozu da daje najbolji urod.

Prvi puta je sigurno orezivao i poznati košarkaš Franjo Arapović, dobro se snašao i Drago Eterović iz Zagreba, koji je osim što je prijatelj kuće Krauthaker, poznat je i ostalim kutjevačkim vinari po suradnji i dobavljanju brojnih potrepština koje vinari trebaju tijekom godine. Trsove su dobro orezali i Makaran Zdenko Slišković iz Konobe Galinac i Hvaranin Petar Hure iz Restorana Lungo Mare, a i vinski kum Željko Radić, vlasnik Restorana Kornati u Beču. Orezivanju su prisustvovali zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović i kutjevački gradonačelnik Josip Budimir.

Vlado je zalio i trsove ali sa mladim vinima berbe 2019. godine, koja se smatra jednom od uspješnijih berbi u zadnjih nekoliko godina, ne po količini, nego po kvaliteti grožđa.

Uz odlična i birana vina Vlado je za svoje goste pripremio desetak vrsta jela, od sarme, vinogradarskog ćevapa na ražnju, odojka, i drugih delicija. Već je nekoliko godina praksa da gosti iz dalmatinskog zaleđa donesu dobre pršute sušene na buri, ove godine bilo ih je više iz cijele Dalmacije. Iz restorana Lungo mare i Konobe Galinac donijeli su dosta morskih plodova, pa su to sve pripremali pred gostima. Naravno da su morski plodovi nama Slavoncima zanimljivi, posebno kada su upravo pripremljeni po receptima Dalmacije. Tako se kod Vlade Krauthakera uvijek lijepo spaja zeleno i plavo, Dalmatinci i Slavonci, njihove delicije uz dobru pjesmu TS Zlatna dolina, no sve ih je na okup zapravo dovelo Krauthakerovo vino.


Izvor: pozeska-kronika.hr

Pročitano 2139 puta