Ponedjeljak, 20 Siječanj 2020 08:29

Vincelovo u Vinariji Markota

Orezivanjem loze u Vinariji Markota na simboličan način označen je početak ovogodišnjih radova u vinogradima. Ujedno, rekao je u ime obitelji Marinko Markota, to je prigoda i za zahvalu Bogu za prošlu uspješnu godinu, kao i obitelji te zaposlenicima vinarije za sav uložen trud.

„Kažu da nam je Bog dao zemlju da je radimo i da s njom upravljamo a ona nam uzvraća bogatim plodovima. Odnjegovati lozu i podići ju iz krša mogu samo ljubav, zanos i entuzijazam. Poput ljudskog poroda odnjegovana, ona čovjeku pruža i uzvraća svojim darovima i bogatstvom. Na tom tragu radi i naša obitelj pa i naša vina „nose“ tu notu. Ta ljubav, zanos i entuzijazam su ključni „začin“ naših vina. Drago mi je da ste vi, koji ih kupujete i koji ste ljubitelji najljepše kapljice na svijetu, prepoznali naš „štih“. Mi godinama nastojimo pojačati kvalitetu i mogu samo reći da preko 80 posto naših vina nosi naziv „vrhunska“. To je jedna od rijetkih vinarija u Hrvatskoj koja u Zavodu za puštanje u promet ima takvu kvalitetu. Prije mjesec i pol dana smo imali ocjenjivanje crnih sorti cabernet i merlota, sudjelovalo je 140 vinara, a te dvije naše sorte svrstane su među prvih pet u Hrvatskoj. Naš cabernet je već godinama treći u Hrvatskoj i ponosni smo na to. Ponosni smo i na mlade ljude koji vode Vinariju.“ – rekao je Marinko Markota.

Obitelj Markota ima 34 hektara vinograda na Starcu i Klikunu a što su s njih ubrali i potom „pretvorili“ u vino, došli su kušati prijatelji i poslovni partneri iz svih krajeva Hrvatske, od Istre do Dubrovnika i Zagreba te gosti iz Crne Gore. Bili su tu i domaći gosti na čelu s gradonačelnicom Antonijom Jozić, županom Alojzom Tomaševićem i saborskim zastupnikom Franjom Lucićem. Trsove je blagoslovio pleternički župnik Antun Ćorković dok su se ove godine važne dužnosti kumova prihvatili poduzetnici Nino Smolčić iz Požege i Zoran Soukup iz Zagreba.

 

Izvor: pozeskivodic.com

Pročitano 2844 puta