Nedjelja, 19 Siječanj 2020 17:37

Proslava Vincelova na Trgu graševine u Kutjevu

Vincelovo i sv. Vinko proslavljen je i obilježen u svjetskom središtu graševine, na Trgu graševine u Kutjevu. Loza se orezala u pokaznom vinogradu u kojemu svaki kutjevački vinogradar ima zasađen svoj vinski trs. Svečanim orezivanjem loze koje su za ovu prigodu ukrašene slavonskim suhomesnatim delicijama, zbog želje da i vinski grozdovi budu veliki barem kao švargli, dugi kao kobasice, zaliveni su starom graševinom te je započela proslava Vincelova. Blagoslov na vinograde, vinogradare i sve okupljene posjetitelje dao je kapelan kutjevačke župe Dejan Ilić.

U orezivanju su se uz kutjevačke vinare Perak, Krauthaker, Tandara, Adžić, Sontaki, Mihalj, Soldo, Antunović, istakli i kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, njegov zamjenik Ivica Malnar, predsjednik kutjevačkog gradskog vijeća Ivica Ribičić, predsjednik udruge Kutjevački vinari Ivan Grgić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Svečano je zapaljena i vincelovska vatra na kojoj su se mogli peći vincelovski štapovi sa slaninom i kobasicama. Uz vinogradare, svoje štandove postavili su kutjevački i slavonski proizvođači hrane i pića, sireva, meda i drugih proizvoda. Sve su začinili mladi tamburaši De Gotho svojom tamburaškom svirkom, a organizatori su uz vincelovsku vatru priredili i nekoliko stolova s grijanjem na drva, što je omogućilo i dulji boravak i da se popije malo vrhunskog kutjevačkog vina.

Izvor: pozeska-kronika.hr

Pročitano 1711 puta