Utorak, 31 Prosinac 2019 09:19

Mato Veić donirao novi EKG za ambulantu Čaglin

Poznati donator Mato Veić iz Ruševa koji je samo Općoj županijskoj bolnici donirao sredstva za kupnju potrebnog dijagnostičkog i aparata za liječenje vrijednosti 100 tisuća eura, ponovno je pokazao svoje široko i plemenito srce. Zbog njegove humanosti i velikog srca, Požeško-slavonska županija ove godine povodom Dana županije dodijelila je godišnju nagradu gospodinu Mati Veiću. Donacija za ambulantu Čaglin još je jedno dobro djelo koje je Mato Veić odlučio napraviti.

Prilikom obavljanja pregleda u Zdravstvenoj ambulanti u Čaglinu kod liječnice Ružice Komadina,  postavljena je dijagnoza da je Mati potreban pregled na EKG-u, no takvog aparata u ambulanti nije bilo. Mato se na to jako iznenadio i odmah donio odluku da će on kupiti taj potreban aparat, posebno i zbog toga što se očekuje završetak gradnje nove Zdravstvene stanice u Čaglinu i početak rada u 2020. godini.

Mato Veić vratio se u domovinu, u svoje rodno selo Ruševo, iz Švicarske gdje je proveo 30 godina na radu, uglavnom na teškim poslovima u građevinarstvu i metalnoj industriji. Radio je kako kaže i po dva posla, malo spavao i štedio za starost. Sada kada je ostario, vratio se, ima i problema sa zdravljem nije želio sam potrošiti veliku ušteđevinu, nego ipak nešto i dati zajednici. Za sebe kaže da živi skromno, ne treba puno, podigao si je kuću i ima osjećaj da treba nešto ostaviti iza sebe u svom kraju.

„Radio sam cijeli život i to naporno, u Švicarskoj živio vrlo skromno u sobičku manjem od ove ordinacije, a sada kad sam u mirovini stvarno mi više ništa ne treba. Ja ne nosim ni kravatu niti odijela, skromno živim, ali uvijek sam se pitao što će ostati kad me ne bude. Hoće li netko kada mene spomenuti, pa evo neka me se sjete bar po ovim potrebnim medicinskim aparatima koji će mnogima pomoći. Kada sam na svom primjeru vidio da je ovdje u čaglinskoj ambulanti potreban EKG, odmah sam kontaktirao Dom zdravlja i općinu Čaglin te smo brzo došli do dogovora. Rekao sam samo da ne želim kupiti onaj jeftini aparat, nego nešto što vrijedi i što će svi moći koristiti.“ – rekao je Mato koji se pokazao ponovo veliki čovjek i veliki donator.

„Našli smo već jedan EKG skromniji po cijeni od 12 tisuća kuna, no Mato je rekao da ne želi taj najjeftiniji nego neki skuplji i bolji. Pronašli smo jedan dvostruko skuplji, dobavljač nam je odobrio i dodatni popust zbog toga što je to donacija te smo tako dobili 12 kanalni, suvremeni EKG za 21 tisuću kuna. Ova donacija nam puno znači jer u zdravstvu je uvijek problema s novcima i mi opremamo ambulante postepeno s onoliko novca koliko možemo priskrbiti. Evo i ovdje uz inicijativu i financiranje općine Čaglin gradimo novu Zdravstvenu stanicu, jer ova stara je dotrajala i nije adekvatna za budućnost. Gradimo je uz pomoć Požeško-slavonske županije, Ministarstva za regionalni razvoj i sredstva Doma zdravlja Požeško-slavonske županije. Upravo tim zajedništvom izgradit ćemo ambulantu kavu zaslužuju ovi stanovnici u 21. stoljeću.“ – rekao je ravnatelj Marijan Višaticki

Dalibor Bardač, načelnik općine kaže da ga Mato Veić nije iznenadio s ovom donacijom jer je već i prije najavljivao da će pomoći kada bude trebalo. No sada je on sam donio ovu odluku i prije otvaranja nove ambulante jer je uvidio potrebu, kako ne bi stanovnici Čaglina zbog EKG pretrage putovali 36 km do Požege.

„Već ranije smo vidjeli, da nam je potrebna nova i veća Zdravstvena stanica i odlučili smo se sami krenuti u gradnju, a dobili smo odmah i pomoć u tome, jer sami bi to gradili nekoliko godina.“- kaže načelnik Dalibor Bardač, koji očekuje završetak i preseljenje za nekoliko mjeseci što će značiti puno bolju zdravstvenu zaštitu za sve stanovnike.

Izvor: pozeska-kronika.hr

Pročitano 580 puta