Ponedjeljak, 16 Prosinac 2019 07:38

Tradicionalni Božićni koncert Ličkog zavičajnog društva Vila Velebita Požega

Puna dvorana Gradskog kazališta svjedočila je još jednom, tradicionalnom i ponovno uspješnom Božićnom koncertu Mješovitog pjevačkog zbora Vila Velebita Požege koje organizira Ličko zavičajno društvo Vila Velebita. Pjevački zbor djeluje već 21 godinu, a nešto manje traje i njihova tradicija božićnih koncerata gradu Požegi.

Sve posjetitelje u dvorani i uzvanike pozdravio je predsjednik društva Vila Velebita prof. dr. sc. Josip Fajdić, koji je istaknuo da je ovaj koncert na kraju kalendarske godine, ususret božićnim blagdanima jedan sublimat svih aktivnosti zbora koji je kroz ove godine rada obišao gotovo cijelu Hrvatsku, susjedne države, nekoliko europskih država. Ova velika aktivnost svakako je produkt neprekidnog rada, no neminovne su i promjene, mijenjali su se članovi, dolazili novi, mijenjali su se i voditelji zbora, no uvijek je ostao kontinuitet pjesme, prvenstveno ličke pjesme kao prepoznatljive za ovaj zbor, a onda i tradicionalne slavonske te pjesme ostalih krajeva Hrvatske. Zahvalio se i Požeško-slavonskoj županiji i gradu Požega koji podupiru njihov rad i daju im podršku za dalji nastavak tog uspješnog rada.

Mješoviti pjevački zbor nastupio je uz pratnju Komornog tamburaškog orkestra Glazbene škole u Požegi u dva bloka, gdje su izveli nekoliko ličkih narodnih pjesama, slavonskih poznatih pjesama, te nekoliko napjeva dalmatinskog izričaja i tradicionalnih te starogradskih pjesama. Voditelji zbora i orkestra bili su novi s prvim velikim nastupom u ovoj postavi, Antonija Jagodić i Valentin Petranović Pojedine pjesme su kao solisti izveli Luka Žiberna, Antun Glasnović, Doris Devčić, Ivica Zoričić, Eva Sakoman, Finka Andačić i Filip Matasić te samičar David Ralašić. Između dva bloka nastupile su gošće iz Đakova, Ženski vokalni sastav „Đakovčanke“. Osnovane su 2009. godine i obilježavaju deset godina nastupanja.

Na kraju je zaslužnim članovima zbora, gošćama iz Đakova i novim voditeljima zbora i orkestra, predsjednik Fajdić uručio zahvalnice i prigodne poklone.

Izvor: pozeska-kronika.hr

Pročitano 2287 puta