Ponedjeljak, 09 Prosinac 2019 08:46

Županijska Gospodarska komora dodijelila priznanja gospodarstvenicima

Održana je Svečana sjednica Gospodarskog vijeća Županijske komore HGK Požega u proširenom sastavu zbog analize gospodarstva i financijskih pokazatelja, a najuspješnijim tvrtkama se uručuju priznanja „Zlatna kuna“. Uručuju se priznanja za tri kategorije; za malo, srednje i veliko trgovačko društvo. Svečana sjednica održana je u velikoj dvorani HGK Požega uz nazočnost saborskog zastupnika Franje Lucića, požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, zamjenika župana Željka Jakopovića, gradonačelnika grada Požege i velikog broja gospodarstvenika.

O stanju u gospodarstvu Požeško-slavonske županije govorio je predsjednik HGK ŽK Požega Luka Balenović, a posebnu prezentaciju na temu: „Razvojna raznolikost hrvatske s posebnim osvrtom na Požeško-slavonsku županiju“ održao je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK i posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za ekonomska pitanja. Po svim pokazateljima Požeško-slavonska županija nalazi se na vrhu kada je u pitanju izvoz, dobri smo i po stranim ulaganjima, po brojnim pokazateljima više nismo pri dnu, nego težimo dohvatiti sredinu među ostalim hrvatskim županijama, no demografski pad stanovništva je značajan, lošiji i od pesimističnih predviđanja, tako da sada imamo samo 69.000 stanovnika. Optimistični smo jer i dalje privlačimo veliki broj projekata financiranih iz EU sredstava i tu smo u samom vrhu među slavonskim i ostalim županijama.

Ove godine u kategoriji malih trgovačkih društava, priznanje je dobilo COR d.o.o. iz Požege, tvrtka koja se bavi razminiranjem, a prepoznata je kao tvrtka koja je imala u 2018. godini najveći rast dobiti od 268% ali i kao tvrtka koja je isplaćivala najveće plaće u Požeško-slavonskoj županiji, a zapošljavaju 22 djelatnika.

U kategoriji srednjih trgovačkih društava priznanje je dobio Lipik Glas d.o.o. iz Lipika, tvrtka koja se bavi proizvodnjom stakla, kako ravnog, tako i posebnih stakala za najluksuznije automobile, vlakove, avione, brodove, jahte i dr. Tako se stakla iz Lipik Glasa nalaze na vozilima poput Bentleya, Lamborghinia, McLarena, Aston Martina, Jaguara, BMW, Audija, Rolc Roysa. U 2018. godini imali su rast dobiti od 80%. Tvrtka je nastala kupnjom talijanskih poduzetnika, a nastala je na tradiciji proizvodnje stakla u lipičkom kraju još od 19 stoljeća.

U kategoriji velikih trgovačkih društava priznanje je dobila tvrtka Plamen d.o.o. iz Požege, koja se bavi metalnom proizvodnjom i preradom i najveći je proizvođač kamina u Republici Hrvatskoj. U zadnje tri godine Plamen je investirao 130 milijuna kuna u razvoj proizvodnje. Bruto dobit povećali su za 16% a dio dobiti su podijelili sa radnicima u obliku 13 plaće. Tvrtka je od samostalnosti već šest puta bila dobitnik priznanja Zlatna kuna.

U ime svih nagrađenih obratio se Vinko Matijević iz Plamena, a čestitke svim nagrađenim uputio i župan Alojz Tomašević naglasivši da su nagrađeni dokaz da se uz dobro organiziran rad, ali i volju za taj rad, može postići znatno poboljšanje u gospodarstvu.

„Uvijek će biti ljudi koji će govoriti kako ništa ne valja i kako razvoj stoji na mjestu, no to nije tako kada sagledamo sve statistike, ali pogledamo malo naša poduzeća na području županije, koji znatno proširuju svoje tržište ali i broj zaposlenih. Sve čestitke nagrađenima, a također svima ostalima želim dobro poslovanje u idućoj godini kako bi i oni bili nagrađeni i doprinijeli gospodarskom razvoju.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.

Pročitano 350 puta