Petak, 15 Studeni 2019 10:59

Međunarodna škola sigurnosti i međunarodnih odnosa održava se u Požeško-slavonskoj županiji

Atlantsko vijeće Hrvatske (AVH), uz sponzorstvo NATO-a i uz pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, organiziralo je Međunarodnu školu sigurnosti i međunarodnih odnosa koji se održavaju od 14.-17. 11. u mjestu Velika u Požeško-slavonskoj županiji. Tema održavanja je „Redefiniranje sigurnosne agende Jugoistočne Europe – Važnost NATO-a i Euro-atlantskih vrijednosti“.

Škola okuplja znanstvenike i stručnjake iz područja međunarodnih odnosa iz Hrvatske, zemalja regije te Rusije. Mladi polaznici imaju priliku slušati o novim izazovima sigurnosti za regiju Jugoistočne Europe, ulozi Hrvatske u održavanju mira i sigurnosti te će se govoriti posebno i o važnosti Euro-atlantskih vrijednosti.

Predavanje je započelo otvorenjem konferencije koju će otvorio župan Alojz Tomašević, uz njega govorili su i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ General-bojnik Mate Pađen te predsjednica atlantskog vijeća Hrvatske dr. sc. Monika Begović.

„Dobro došli u najljepšu županiju, čast mi je što mogu biti ovdje s vama kao župan i kao umirovljeni general Hrvatske vojske. Vjerujem da je vaš program ispunjen sadržajem koji uključuje posjet našim znamenitostima i ljepotama županije, želim da se lijepo provedete te da ostvarite dobre dojmove koje ćete prenijeti natrag u vaše zemlje i pričati ostalima o Slavoniji, a nadam se nekom drugom prilikom, da ćete se poželjeti vratiti ovdje.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.

Diskusija se nastavila predavanjima o ostalim temama iz sigurnosne domene, aspektima jače povezanosti NATO-a i EU u pogledu sigurnosti, utjecaju Rusije, hibridnog ratovanja te pogledu na Mediteransku geopolitičku sliku. Mladi polaznici Međunarodne škole će, u organizaciji Luke Jušića, predsjednika Mladih Atlantskog vijeća Hrvatske, sudjelovati u simulaciji na temu NATO i EU kao faktori stabilnosti na Zapadnom Balkanu, tijekom koje će moći sami uvidjeti složenost sudjelovanja u procesu donošenja odluka, pregovaranja te strateškog komuniciranja.

Pročitano 1035 puta