Petak, 11 Listopad 2019 14:55

Početna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Područne škole Podgorje

Održana je početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Podgorje na adresi Podgorje 29, Vetovo, Osnovne škole Vilima Korajca Kaptol“. Radi se o šestom od ukupno deset projekata s područja Požeško-slavonske županije iz Poziva „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ referentne oznake 4c.1.4.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava je potpisan 27. veljače 2019. godine, a pomoć u administrativnom dijelu pripreme i provedbe projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije Panora. Na početnoj konferenciji su svečano potpisani ugovor o izvođenju radova s tvrtkom KONSTRUKT POŽEGA d.o.o. te ugovor o stručnom nadzoru građenja s tvrtkom PROFI PROJEKT d.o.o.

Projektom energetske obnove financiraju se aktivnosti izrade projektne dokumentacije, građevinsko-obrtnički radovi, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon izvršenih građevinskih radova te aktivnost promidžbe i vidljivosti. Izvođenjem građevinsko-obrtničkih radova poboljšat će se toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita poda prema negrijanom prostoru, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru te će se zamijeniti vanjska stolarija. Realizacijom navedenih mjera će se uštedjeti 63,35% godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada će iz energetskog razreda D prijeći u energetski razred B.

Početnoj konferenciji prisustvovali su župan Alojz Tomašević, direktorica Regionalnog koordinatora razvoja županije Senka Horvat, stručna voditeljica projekta Andreja Hajdinger, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, ravnatelj osnovne škole Vilima Korajca Nino Diklić, ravnatelj osnovne škole Mladost Jakšić Boško Obradović te radno osoblje, roditelj i učenici područne škole.

Župan Alojz Tomašević izrazio je ponos na ostvarenju Energetske obnove još jedne područne škole, nakon što su obnovljene sve matične škole kojima je Požeško-slavonska županija osnivač.

„Moja odluka i smjernica je da će sve škole biti obnovljene, a ne zatvorene, iz jednog osnovnog razloga, a to su djeca i stanovnici ovog područja koji tu školu koriste za učenje i razvoj, ali i za društvena događanja. Svjedoci smo povećanju djece u školama koje su do sada obnovljene, ovdje je 10 učenika trenutno, no i taj broj će kroz par godina biti veći, jer u školstvo i djecu nećemo prestati ulagati.„ – rekao je župan Alojz Tomašević.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 434.378,65 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 261.782,35 kuna. Ostatak iznosa financiranja na sebe je preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač Škole. Zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje je raspisalo Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, udio vlastitog sufinanciranja značajno je umanjen. Naime, Škola se uz pomoć Panore prijavila na navedeni Poziv te je pristigla odluka o sufinanciranju provedbe EU projekta u iznosu do 118.017,41 kuna, a uskoro se očekuje i potpis pripadajućeg ugovora.

Završetak cijeloga projekta se očekuje do kraja prve polovice 2020. godine.

Pročitano 1580 puta