Petak, 11 Listopad 2019 14:54

U Općoj županijskoj bolnici Požega predstavljen projekt “Zajedno do zdravlja”

U Općoj županijskoj bolnici Požega predstavljen je projekt “Zajedno do zdravlja”, koji obuhvaća izgradnju i opremanje dnevnih bolnica u vrijednosti od 34 milijuna kuna. Nositelj projekta je Opća županijska bolnica Požega, a financirana ga u punom iznosu Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Na početnoj konferenciji održano je potpisivanje ugovora s izvođačem radova, te projektantskim i stručnim nadzorom građenja.

18.7.2016. godine je otvoren Javni poziv „KK.08.1.2.03 Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama”. Nakon otvaranja poziva uspostavlja se projektni tim te se radi prva prijava u listopadu 2016. godine. Ponovljena prijava odrađena je u veljači 2017. godine, a potpis ugovora s Ugovornim tijelom održan je 15.5.2017. Trajanje provedbe projekta 15.5.2020.

Cilj projekta je„Unaprijediti zdravstveni sustav kroz poboljšanje pristupa i učinkovitosti dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija (DBDK) u OŽB Požega“. Dovest će do smanjenja broja hospitalizacije u akutnim kapacitetima bolnice (10%), odnosno dovest će do jačanja dnevnih bolnica i posljedično do skraćenja listi čekanja, time će pacijenti brže ostvariti zdravstvenu zaštitu i poboljšati kvalitetu života.

Aktivnosti u projektu su radovi na uređenju i prilagodbi postojećeg prostora potrebama i standardima dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija, izrada projektno tehničke dokumentacije, stručni nadzor, građevinski radovi (na 1.750m2 bruto površine), opremanje dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija, opremanje laboratorijske dijagnostike DB, opremanje dnevne bolnice za pedijatriju, opremanje dnevne kirurgije i DB kirurških djelatnosti, opremanje dnevne bolnice internističkih djelatnosti, edukacija medicinskog osoblja za rad na opremi (laboratorij, dnevna bolnica, dnevna kirurgija), promicanje horizontalnih politika Europske unije, edukacije o jednakim mogućnostima, pultovi na Braeillovom pismu. Ukupna vrijednost projekta je 34.236.121,22 kuna. Izvođač radova je Presoflex Gradnja iz Požege, a radovi bi trebali započeti odmah nakon potpisivanja ugovora.

“Završetkom tog projekta bolnica bi pravo trebala imati kompletnu riješenu dnevnu bolnicu i jednodnevne kirurgije. Za pacijente bi to značilo puno bolji pristup i dijagnostici i liječenju jer bi se kroz taj brži rad, bržu dijagnostiku te bržu primjenu terapije omogućilo većem broju pacijenata da u isto vrijeme obave sve što je potrebno. Dakle, poboljšava se pristup, a s druge strane smanjili bi se značajno troškovi te liste čekanja.“ - rekao je ravnatelj bolnice dr. sc. Željko Glavić.

U ime partnera na projektu, Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije „Panora“, nazočne je pozdravila ravnateljica Senka Horvat, a na uspješno odrađeno projektu čestitali su župan Alojz Tomašević te pomoćnik ministra regionalnog razvoja Davor Huška.

„Ponosan sam na sve projekte koje imamo u provedbi, na sve uspješne projekte koje u suradnji s našom Panorom uspijemo izvršiti. U vrhu smo među županijama po prikupljenim sredstvima iz Europskih fondova, a također mi je drago da su izvođači radova s područja županije, jer na taj način ljudi koji ovdje žive, ovdje i rade i zarađuju za svoje obitelji. Svi smo mi korisnici ove bolnice, stoga moramo unaprijediti zdravstvo i uvjete pacijenata da bi bilo što ugodnije i bolje najpotrebitijima. Također sve čestitke medicinskom osoblju i ravnatelju, što je Požeška bolnica jedna od primjera dobrog upravljanja i brige za pacijente.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.

“Europski fondovi koriste se zahvaljujući korisnicima na terenu. Mogu čestitati na ovih 34 milijuna kuna, a uz onih 20 milijuna kuna koji idu za energetsku obnovu, negdje se oko 50 milijuna kuna u ovom trenutku iz europskih sredstava i nacionalnih fondova ulaže u požešku bolnicu. Osobno, ne pamtim takav bum ulaganja u požešku bolnicu u ovim poslijeratnim godinama i ovo je jedan vrhunac aktivnosti koje traju dvije, tri godine – od prvog kandidiranja, evo do danas, do potpisivanja s izvođačem, nabave, obnove, energetske obnove. Stoga, mogu samo čestitati ravnatelju, Panori i Županiji na uspješnoj pripremi, ideji i provedbi,” rekao je Huška.

Pročitano 2103 puta