Ponedjeljak, 23 Rujan 2019 08:46

Održan sastanak povodom donošenja novog Zakona o vatrogastvu te povjeravanja poslova ureda državne uprave županijama

Povodom donošenja novog Zakona o vatrogastvu te povjeravanja poslova ureda državne uprave županijama u prostorijama Hrvatske zajednice županija, u četvrtak 19. rujna, održani su radni sastanci župana s predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice Antom Sanaderom i ministrom uprave Ivanom Malenicom te ministrom financija Zdravkom Marićem. Sastancima je u ime Požeško-slavonske županije prisustvovao župan Alojz Tomašević.

Ministri su iznijeli daljnje upute oko povjeravanja poslova ureda državne uprave, a u slijedeća tri mjeseca ministarstva i županije usuglasit će nekoliko važnih akata kako bi reforma bila uspješno provedena.

Povjeravanje poslova ureda državne uprave županijama za građane znači da će više od dvjesto poslova – upravnih i neupravnih, a od 1. siječnja 2020. godine moći će se obavljati na jednome mjestu. Ovom reformom nastoji se pojednostaviti dobivanje potrebne dokumentacije u upravnim područjima gospodarstva (obrt, trgovina, turizam), društvenih djelatnosti (školstvo, kultura, hrvatski branitelji, sport), opće uprave (registri birača, prijave, državne matice) te imovinsko-pravnih odnosa (izvlaštenje nekretnina, utvrđivanje prava vlasništva na turističkom i ostalom građevinskom zemljištu).

Županijama se ne povjeravaju poslovi nadzora i to u tri segmenta – upravnoj inspekciji, upravnom nadzoru i nadzoru zakonitosti općih akata jedinica lokalne samouprave.

Organizacijski i financijski aspekt reforme zahtijevao je promjenu 66 zakona, a u sljedeća tri mjeseca županije će donijeti odluke i pravilnike kako bi se pripremili sporazumi o povjeravanju poslova, a operativni koraci definirani su na sastanku. Sporazumima koje će Ministarstvo uprave potpisati sa županijama, državni službenici prijeći će u status službenika u jedinici lokalne i područne samouprave te će odrađivati poslove sukladno ustrojstvu svake županije.

Za financiranje ove reforme osigurana su sredstva iz državnog proračuna i to 350 milijuna kuna, a s dodatnih 150 milijuna kuna za otpremnine djelatnicima ureda državne uprave smanjit će se ukupan broj službenika. U sljedećem koraku očekuje se da oni izjasne po pitanju ponuđenih otpremnina kako bi se napravila financijska raspodjela po županijama sukladno preuzetim poslovima, ali i službenicima i namještenicima. Raspravljano je i o brojnim tehničkim detaljima reforme – od izrade proračuna do Odluka o ustrojstvu županija, a s ciljem da od 2. siječnja građani nemaju prepreka, već efikasniju uslugu.

Podsjećamo, do 2001. godine poslove ureda državne uprave obavljale su županije, a ponovno povjeravanje tih poslova županijama građanima će osigurati brži i jednostavniji pristup različitim administrativnim uslugama.

Na sastanku s predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice Antom Sanaderom sudionici su, uoči donošenja novog Zakona o vatrogastvu, raspravljali o nacrtu Zakona te usuglasili stav kako je potrebno stvoriti efikasan sustav vatrogastva  koji će koristiti mogućnosti koje su na raspolaganju iz europskih fondova.

Pročitano 2391 puta