Ponedjeljak, 09 Rujan 2019 08:22

Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika obilježilo 125 godina rada i postojanja

Sada već daleke 1894. godine osnovano je Dobrovoljno vatrogasno društvo u Velikoj, pa je ovo bila prigoda proslaviti i sjetiti se dugih 125 godina postojanja i aktivnog rada vatrogasnog društva. Bilo je ovo peto po redu osnovano vatrogasno društvo u Požeštini, a svakako i jedno od starijih vatrogasnih društava u Republici Hrvatskoj. Povijesnu građu je proučavao i sve precizno evidentirao, dugogodišnji tajnik društva Petar Matajić, pa danas imamo mnogo podataka o radu i aktivnosti DVD Velika, a sve je i objavljeno u Monografiji koju su izdali povodom obilježavanja 100 godina društva. Do sada je društvo vodilo 14 predsjednika, a danas je predsjednik DVD Velika Anto Adžić.

Obljetnica je obilježena prvo vatrogasnom vježbom brzine i spremnosti operativnih vatrogasnih snaga, koju su ispred Vatrogasnog doma promatrali svi gosti i uzvanici. Vatrogasci su sa dva vozila, tehničkim vozilom i navalnim vozilom intervenirali na prometnoj nesreći s teško ozlijeđenom osobom, koju su morali prethodnim rezanjem automobila izvaditi iz vozila. Uslijedilo je gašenje vozila u plamenu koristeći pjenilo za gašenje lako zapaljivih tekućina. vatrogasci DVD velika tom prilikom su pokazali zavidnu brzinu i spremnost za intervenciju spašavanja koristeći sva potrebna sredstva i alate koje danas imaju na raspolaganju.

Uslijedila je svečana sjednica na kojoj je iznesena duga povijest od osnivanja 1894. godine, početnih aktivnosti, izgradnje prvog vatrogasnog doma1929. godine. DVD velika postaje i središte vatrogasnog centra 1969. godine kojem pripadaju DVD iz Biškupaca, Kaptola, Podgorja, Stražemana, Tornja i Trenkova. Počinju i nabavke vatrogasnih vozila koja su tijekom 50 godina bila sve bolja i sve modernije opremljena vatrogasnom tehnikom. 1984. godine počinje i izgradnja novog Vatrogasnog doma sa vatrogasnim spremištima i garažama za vozila. 1991. godine cijelo DVD velika se uključuje u Domovinski rat, bilo kao vatrogasci u vatrogasnom vodu civilne zaštite velika, bilo kao pripadnici HV. Od 2004. u društvo dolaze sve bolja i bolja vozila, a posebno od 2014. godine kada se aktivirala suradnja s austrijskim Tirolom i dolaze brojne donacije opreme, vatrogasne tehnike i vozila. danas je DVD velika kao središnje društvo vatrogasnog centra u potpunosti opremljeno svom potrebnom tehnikom i vozilima za djelovanje u svim vrstama požara i spašavanju u elementarnim nepogodama, tehničkim i prometnim akcidentima. Ove godine uz projekt financiran EU sredstvima i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uređen je Vatrogasni dom u cijelosti i energetski obnovljen. Slijede još radovi na unutarnjem uređenju i uređenju kotlovnice. Vatrogasci su se posebno zahvalili Općini Velika u kojoj uvijek pronalaze dobrog partnera za sve svoje projekte, aktivnosti i djelatnosti. Dugu povijest društva i današnje stanje, iznijela je u opširnom izlaganju tajnica društva Zorica Adžić.

DVD Velika danas broji 125 članova od čega 41 operativnih, 16izvršujućih, 6 pričuvnih, 6 počasnih, 4 vatrogasna pripravnika te 52 člana vatrogasne mladeži.

Svoje čestitke i pohvale za ovaj dugi rad i aktivnosti DVD Velika, a posebno za brojnu vatrogasnu mladež, u svojim obraćanjima izrazili su Željko Jakopović, zamjenik požeško-slavonskog župana za gospodsku djelatnost, Ivica Potočanac, zamjenik načelnika općine Velika, Tomislav Stokić, zamjenik predsjednika VZŽ požeško-slavonske, Slavko Marinac iz ravnateljstva Civilne zaštite ureda u Požegi i Službe 112, brojni predsjednici prijateljskih vatrogasnih društva iz preko 20DVD-a, predsjednici JVP , predsjednik Koordinacije zeleno-plavo, suradnje obalnih i kontinentalnih društava koje je član i DVD Velika i u ime svih udruga koje djeluju na području općine Velika, Tomislav Galić, direktor TZ i predsjednik NK Papuk Velika.

Velike obljetnice i Svečane sjednice uvijek su i prigoda da se nagrade najzaslužniji članovi. Tako je vatrogasnu spomenicu VZPožeštine primio Anto Adžić, a brončane vatrogasne plamenice VZPožeštine Zorica Adžić i Robert Perašinović, te brončane vatrogasne medalje Marinko Piščević, Antun Štiglić, Marko Valenta, Mihael Mikolić, Bojan Zec, Manda Katavić, Mario Katavić i Ivica Buturac.

Srebrnu vatrogasnu plamenicu VZpožeško-slavonske županije primio je Aleksandar Rončević, a srebrne vatrogasne medalje Matej Bošnjaković, Josip Štiglić, Marko Šostić, Josip Terzić, Vjekoslav Jakovljević, Dominik Kovačević,Antun Nemet, Ante Adžić, Vlado Boban, Josip Kovačević ml. i Dragan Zlomislić.

Zlatnu vatrogasnu plamenicu HVZ primio je Damir Milaković, vatrogasnu spomenicu Vatrogasni veteran Marko Štiglić i Ivica Matijević. Vatrogasno odlikovanje HVZ za posebne zasluge primili su Vitomir Knezović i Petar Obrovac.

Najviše vatrogasno priznanje HVZ, Povelju i plaketu s likom Gjure Stjepana Deželića za životno djelo primio je Đuro Šurbek.

Izvor: pozeska-kronika.hr

Pročitano 2385 puta