Četvrtak, 05 Rujan 2019 13:24

Učenica Dora Špoler osvojila prvo mjesto na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u Bjelorusiji

Župan Alojz Tomašević danas je ugostio Doru Špoler,  učenicu Gimnazije u Požegi, koja je kao članica hrvatske reprezentacije, osvojila prvo mjesto na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca koje se održalo u Bjelorusiji. Gimnazija u Požegi već petu godinu za redom ima svog učenika u reprezentaciji hrvatske na natjecanju, do sada su osvojili dvije zlatne, jednu srebrnu i dvije brončane medalje. Dora Špoler je učenica prvog razreda Gimnazije u Požegi

„Ovo zlato nije osvojeno osobno učeniku, ovo zlato je osvojeno da promovira školu, ali i Županiju, vi ste naši učenici i ponosan sam što idete svijetom i osvajate nagrade, a samim time predstavljate Požeško-slavonsku županiju i Republiku Hrvatsku. Kao mladi čovjek sigurno se susrećete s puno odricanja, puno posvećivanja učenju i radu kako bi bili što bolji, poručili ste ostalima da tko želi taj će i ostvariti svoj potencijal kroz rad i odricanje. Nikada ne treba prestati učiti i stvarati mogućnosti novim generacijama za što bolje školovanje jer sve kreće od škole, znanost, a samim time i gospodarstvo. Kao župan te kao roditelj koji je ponosan kada čuje da se jedan mlad čovjek trudi i ne odustaje, izražavam vam divljenje i čestitam na ovom velikom uspjehu koji vjerujem  nije bio jednostavan za ostvariti.“ – rekao je župan Alojz Tomašević te je uručio financijsku potporu u ime Županije.

„Prijave na državni turnir mladih prirodoslovaca su počele u desetom mjesecu 2018. godine te sam tada odabrala mentoricu Magdalenu Srdarević koja mi je bila od velike pomoći u pripremi za natjecanje. Početkom godine objavljeno je 17 problema koje timovi moraju riješiti za međunarodni turnir te svaki izabire tri problema. Za prvi problem koji smo morali riješiti odabrala sam kratkotrajno pamćenje i provela sam ispitivanje na učenicima Gimnazije te sam podatke obradila statistički i gledala koji parametri utječu zapravo na kratkotrajno pamćenje. Morala sam napisati seminar o tome te ga poslati na državnu razinu na kojoj sam bila 3. na listi od 6. koji ulaze u reprezentaciju. Rješavala sam uglavnom matematičke probleme, problem fraktala i problem suncokretove spirale.  Problem fraktala sam istražila tako da smo uzeli konture otoka Hrvatske i pomoću jednog programskog jezika izračunali smo fraktalne dimenzije svakog otoka te gledali kako neki parametri utječu. Nakon dva kruga gdje smo prezentirali,  kao tim u Zagrebu uvježbavali smo naše vještine prezentiranja, oponiranja i recenziranja jer se i to boduje na natjecanju. Krenuli smo za Bjelorusiju 17.8. te smo na samom otvorenju natjecanja imali predstavljanje timova na način da svatko napravi kratki video o tome odakle dolazi svaki član, u tome dijelu smo dobili najviše bodova, nakon toga su počele znanstvene borbe te smo također u svakoj dobili najveći broj bodova i prošli u finale. U finalu smo se natjecali protiv tima iz Švicarske i tima iz Novog Zelanda, jedni od najjačih konkurenata, pogotovo Švicarska koja je držala titulu prvaka par godina." – rekla je Dora Špoler.

Mentorica Magdalena Srdarević naglasila je kako je ovo već peta godina njenog mentorskog rada za ovo natjecanje te da su učenici Gimnazije u Požegi jako aktivni i ostvaruju vrhunske rezultate na natjecanjima. Ravnateljica Gimnazije u Požegi izrazila je kako je ponosna na svoje učenike i na sve uspjehe koje su do sada imali, kao pojedinci, ali kao i škola.

Ravnateljica je također  naglasila kako je Gimnazija od ove školske godine po prvi puta sudjeluje kao zemlja partner u dva Erasmus+ projekta. Naziv prvog projekta je Health to Meet You i obuhvaća prirodoslovnu skupinu predmeta (biologija, kemija, matematika i fizika) uz informatiku i tjelesnu i zdravstveno kulturu. Cilj projekta je osvještavanje učenika, profesora, roditelja i šire zajednice o faktorima okoliša, o potrebi zdravijih prehrambenih navika i bavljenja sportskim aktivnostima. Uz razvijanje učeničkih vještina kao što su pismenost, digitalne vještine, kritičko razmišljanje, suradnja, inicijativa i komunikacija, gimnazijalci će razmjenjivati dobre prakse i iskustva s europskim školama kroz razvoj nastavnih materijala temeljenih na strategijama za povećanje zdravlja učenika i roditelja. Ukupna vrijednost projekta je 159.600,00 eura, od toga Gimnazija dobiva 23.814,00 eura za troškove provedbe. Zemlje koje sudjeluju u ovome projektu su Češka (koordinator), Španjolska, Latvija, Turska i Austrija.

Naziv drugog projekta je Tiles – A Cultural Journey from the Past to the Future i obuhvaća društvenu skupinu predmeta i umjetnost. Projekt je usmjeren na povećanje svijesti o keramici kao umjetničkoj tehnici i zajedničkoj kulturnoj baštini koja povezuje ljude u Europi i šire. Cilj  je poboljšati motoričke vještine kroz umjetničke radionice. Dizajn, crtanje, fotografija, dokumentarno i kreativno pisanje pratit će projekt. Kao konkretan vizualni rezultat u svakoj će se partnerskoj školi izraditi portfolio oblika, motiva, boja i stilova keramičkih pločica. Tijekom posjeta našoj školi planiramo izradu zida prijateljstva. Riječ je o muralu od pločica koji će biti trajni dokument našeg procesa koji povezuje i jača modernu Europu.Ukupna vrijednost projekta je 157.599,00 eura, a od toga će za troškove provedbe Gimnazija dobiti 27.411,00 eura. Zemlje partneri su Portugal, Njemačka (koordinator), Litva i Turska. Oba projekta uključuju mobilnosti profesora i učenika.

Pročitano 2721 puta