Srijeda, 04 Rujan 2019 12:28

9. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održana u Orahovici

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je 9. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koja je održana u Orahovici. Na početku uvodnog obraćanja pozdravio je sve nazočne župane, gradonačelnike, načelnike, predstavnike Sveučilišta te saborske zastupnike, posebno gradonačelnicu Anu-Mariju Petin i virovitičko-podravskog župana Igora Androvića kojima je zahvalio na gostoprimstvu i čestitao na brojnim postignućima predstavljenim na Svečanoj Sjednici povodom Dana Županije. Na sastanku je, uz brojne ministre, kao i na prethodnim, prisutna predstavnica Svjetske banke, Elisabetta Capannelli.

Predsjednik Vlade zadovoljan je dinamikom provedbe projekta Slavonija, Baranja i Srijem koji je postavljen kao zajednički političko-procesni okvir za bolji dijalog, bolje razumijevanje prioriteta i za bolju realizaciju konkretnih projekata.

– Privlačenje ulaganja u slavonske županije, podizanja stope zaposlenosti, ulaganja u bolju komunalnu i prometnu infrastrukturu, kvalitetnije zdravstvene i socijalne usluge te veću kvalitetu života.  Od početka mandata, 18. listopada 2016. do 23. kolovoza 2019. godine, od ukupno 18,75 mlrd kuna koje imamo na raspolaganju do sada smo ugovorili 11 milijardi. To je skoro 57 posto ugovorene alokacije. Mislim da je to jako dobar signal – naglasio je Plenković, dodavši da se kroz realizirane projekte daje doprinos demografskoj revitalizaciji Slavonije. Istaknuto je očiti napredak od zadnjeg sastanka Savjeta koji je održan u Novoj Gradiški, a vrlo je važna i činjenica da smo do sada isplatili već 4 milijarde kuna, što iznosi 25 posto od ukupne alokacije, dodavši da je od prvog sklopljenoga razvojnoga sporazuma u srpnju 2018. godine do danas uvećana vrijednost razvojnih projekata od početnih 700 milijuna kuna na više od jedne milijarde kuna.

Predsjednik Vlade izdvojio je Centar za kulturu zdravlja u Dvorcu Janković u Cabuni koji se financira s 48 milijuna kuna te uređenje Turističko-rekreacijskog centra Jezero Hercegovac – Ružica Grad s iznosom od 70 milijuna kuna.

– Naša je Vlada vrlo jasno stavila do znanja da želimo ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, da je ovo trenutak u kojemu, u okviru prve financijske perspektive EU, moramo učiniti maksimalni napor da čitava hrvatska javnost, svi naši sugrađani osjete taj razvojni zamašnjak koji nam pruža članstvo u EU – nastavio je premijer.

Podsjetio je da je, na hrvatsku inicijativu, u strateški program Europske unije za sljedećih pet godina uvršteno i pitanje demografske revitalizacije, jer je problem negativnog prirodnog priraštaja prisutan, ne samo u Hrvatskoj, nego u većini, osobito manjih, europskih zemalja.

Osvrnuo se i na važnost sveučilišta i veleučilišta u stvaranju novih naraštaja za nova radna mjesta, radna mjesta budućnosti, izrazivši nadu da će upravo poduzetnički inkubator u Orahovici omogućiti mladima s idejama lakši start.

– Želimo svim ovim aktivnosti pridonijeti otvaranje novih radnih mjesta i ostanku naših ljudi u Slavoniji – istaknuo je predsjednik Vlade te, u tom kontekstu, izdvojio dvije odluke s Vladine sjednice koje su važne za Slavoniju: izdavanje dozvole za istraživanje eksploatacije ugljikovodika na području Zapadne Slavonije čime će se omogućiti razvoj toga područja, osobito ako se istraživanja pokažu uspješnima i 20 milijuna kuna osiguranih za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač, a u planu je donošenje odluke o financiranju koja će se odnositi za štetu koju divljač napravi na usjevima.

– Ukupno gledajući naše aktivnosti ovdje dio su širih napora Vlade u pogledu gospodarskoga rasta. Niz drugih makroekonomskih pokazatelja fiskalnih kretanja su pozitivni, Mi ćemo učiniti sve da provedbom niza i zakonskih prijedloga koji su usvojeni i novih proračunskih mehanizama pomognemo regionalni razvoj zemlje osobito Slavonije - rekao je premijer, podsjetivši na gospodarski rast od 3,15 posto, kumulativno gledajući prvih 6 mjeseci. 

Sjednica je završila raspravom i zaključcima, a nakon toga potpisano je 17 ugovora za realizaciju projekata u Slavoniji, Baranji i Srijemu, vrijednih 232 milijuna kuna.

Info: vpz.hr

Pročitano 2035 puta