Četvrtak, 25 Srpanj 2019 07:36

Početna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Opće županijske bolnice Požega”

U Općoj županijskoj bolnici u Požegi održana je početna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Opće županijske bolnice Požega”, uz potpisivanje ugovora za energetsku obnovu svih šest bolničkih zgrada s izvođačem radova, projektantskog i stručnog nadzora. Vrijednost projekta je 20 milijuna kuna, a dogovoreni rok završetka je svibanj 2020 godine.

“Na području naše županije vrlo smo aktivni upravo na projektima energetske obnove. Na objektima kojima upravljaju ustanove, a kojima je osnivač Županija do danas imamo projekata u različitim fazama provedbe u vrijednosti od oko 100 milijuna kuna. Ovo je najveći projekt te vrste, a vjerujem kako ćemo ga vrlo uspješno provesti. Odobren je i projekt u pakračkoj bolnici čije je vrijednost oko 13 milijuna kuna, a potpisivanje tih ugovora očekuje se ove jeseni. U realizaciji je i projekt Doma umirovljenika u Požegi vrijednosti oko 10 milijuna kuna, a radimo i druge projekte s bolnicom tako da ovdje očekujemo jedno veliko gradilište,” naglasila je ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Županije Senka Horvat.

Projektom energetske obnove obuhvaćeno je šest zgrada Opće županijske bolnice: zgrada „nove“ bolnice, zgrada „stare“ bolnice, zgrada kardiologije, RTG zgrada, zgrada uprave te patologija. Ukupna vrijednost projekta iznosi do 21.615.977,55 kn, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 12.863.797,62 kn. Ostatak iznosa financiranja na sebe je preuzela Opća županijska bolnica Požega, kao korisnik projekta. Opća županijska bolnica Požega se uz pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije početkom srpnja prijavila na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s potraživanim iznosom do 5.943.295,67 kuna, čime bi se vlastiti udio sufinanciranja značajno umanjio.

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, promidžba i vidljivost te upravljanje projektom. Radovima na energetskoj obnovi će se povećati toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, zamijenit će se vanjska stolarija te unutarnja rasvjeta učinkovitijom. Završetak radova se očekuje do svibnja 2020. godine, a završetak cijelog projekta energetske obnove do listopada 2020. godine.

Na uspješnom projektu svim sudionicima čestitao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević dodajući kako je ponosan na činjenicu da je Požeško-slavonska županija među najuspješnijima po privlačenju sredstava za energetsku obnovu. O značaju takvih projekata za zdravstvo govorio je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić. 

Državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Dunja Magaš naglasila je značaj projekta energetske obnove na lokalnoj i nacionalnoj razini.

 “Energetska obnova zgrada podiže kvalitetu života i rada i štedi novac građanima i lokalnim te regionalnim jedinicama. Od ukupno 311 milijuna eura koliko je u okviru Programa konkurentnost i kohezija 2014-2020 namijenjeno za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada već je rezervirano 90 posto alokacije. U ovom trenutku se obnavlja više do 1300 bolnica, škola, vrtića, višestambenih zgrada. Prosječna ušteda energije koju obnovljena zgrada postiže je preko 60 posto, a s navedenim ugovorima energetske obnove realizirat će se projekti ukupne vrijednosti 5 milijardi kuna, od čega su 2,3 milijarde kuna bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj,” rekla je Dunja Magaš.

“Ukupna vrijednost svih projekata u Požeško-slavonskoj županiji je po pozivima ministarstva graditeljstva iznosi preko 181 milijun kuna od čega su bespovratna sredstva EU veća od 106 milijuna kuna. U ovoj županiji obnovit će se ukupno 27 zgrada odgojno-obrazovnih institucija, 38 višestambenih zgrada i 26 javnih zgrada. No to nije kraj jer Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja krajem godine ponovo će raspisati natječaj, poziv za još dva projekta, i to ponovo projekt energetske obnove javnih zgrada i višesta,benih zgrada i vjerujemo da će i tu biti i Požeško-slavonska županija” naglasila je Magaš.

“Uz ovaj projekt, u pripremi je i natječaj za izvođača radova za Dnevnu bolnicu. Riječ je o radovima vrijednim oko 15 milijuna kuna gdje se planira rekonstrukcija Pedijatrije, pedijatrijske dnevne bolnice, dnevna bolnica za odrasle i jednodnevna kirurgija s dvije operacijske dvorane. Paralelno s tim ide i natječaj za gotovo 18 milijuna kuna medicinske opreme što je već odobreno, a svih 35 milijuna kuna su bespovratna sredstva,” rekao je dr. Željko Glavić.

Uz ravnatelja OŽB Požega prof. dr. sc. Željka Glavića, ugovore su potpisali predstavnik tvrtke “Jukić Dam d.o.o” koja će izvoditi radove, predstavnik tvrtke “MHM” iz Osijeka koja će izvoditi projektantski nadzor i predstavnicu tvrtke “Erkon” koja će izvoditi stručni nadzor.

Na konferenciji i potpisivanju ugovora uz zaposlenike bolnice bili su nazočni državni tajnici, Tomislav Dulibić državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i Dunja Magaš, državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnici i načelnici s područja Županije i drugi uzvanici.

Info: slavonski.hr

Pročitano 2403 puta