Petak, 19 Srpanj 2019 09:06

Završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Dobrovac“

Završnom konferencijom predstavljen je dovršen projekt „Energetska obnova zgrade Područne škole Dobrovac“, na kojoj su prisustvovali požeško-slavonski dožupan Vedran Neferović i gradonačelnik grada Lipika Vinko Kasana, kao i predstavnik partnera na projektu - Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti Tomislav Ilić, predstavnici Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije te predstavnici Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA.

Ovom  prigodom ravnateljica Osnovne škole Lipik Klaudija Kovač posebno je zahvalila požeško-slavonskom županu i dožupanu te lipičkom gradonačelniku na tome što se bore i potiču ovakve projekte, poput energetske obnove, kako bi ovakve male područne škole opstale. Premda Područnu školu Dobrovac trenutno pohađa malen broj učenika naznake su da će ona opstati jer dosta je djece vrtićke dobi, naglasila je ravnateljica.

„Ova je škola zaista bila pred zatvaranjem i da nije bilo župana Alojza Tomaševića škola bi bila zatvorena i ne bi uopće ni došlo do realizacije ove energetske obnove. Zato hvala i županu, ali i ravnateljici te svima koji su sudjelovali u ovom projektu. Ako u nekom naselju nema škole, pošte ili elementarne infrastrukture poput vode, struje, plina i kanalizacije, onda se šalje loša poruka svima. Mi u Gradu Lipiku nećemo odustati od ulaganja u naša naselja, a podršku imamo, kako od Požeško-slavonske županije, tako i od Vlade Republike Hrvatske." – rekao je gradonačelnik Vinko Kasana.

„Zaista je zadovoljstvo vidjeti ovako obnovljen školski objekt i doista je intencija Požeško-slavonske županije bila stvoriti jednake preduvjete u svim područnim školama, barem što se tiče kvalitete objekta i provođenja mjera za nastavu kakve se provode u matičnim školama.“ - izjavio je požeško-slavonski dožupan Vedran Neferović.

Ukupan iznos prihvatljivih troškova iznosi 801.989,41 HRK od čega je 61% posto novac Europskog fonda za regionalni razvoj, 30% Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, 8% Požeško-slavonske županije i 1% Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U sklopu projekta je izvršeno povećanje toplinske zaštite vanjskog zida (radovi na rekonstrukciji fasade), kao i radovi na rekonstrukciji krovišta i pokrova, radovi na zamjeni vanjske stolarije te zamjena električnih instalacija (unutarnja rasvjeta), a vrijednost radova, koje je izveo obrt Visković, iznosi 694.127,23 HRK + PDV.

Projekt je vodila Lipička razvojna i turistička agencija LIRA pa je o njemu govorio voditelj razvojnog odjela Darian Husko, istaknuvši da je svrha projekta bila postizanje energetskih ušteda, poboljšanje energetskih svojstava zgrade, tj. smanjenje potrošnje energije u objektu kao i unaprjeđenje radnih uvjeta za učenike i nastavno osoblje Područne škole Dobrovac.

Info: compas.com

Pročitano 2891 puta