Utorak, 16 Srpanj 2019 13:41

Početna konferencija energetske obnove zgrade Gradskog društva Crvenog križa Požega

Početna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Gradskog društva Crvenog križa Požega na adresi Osječka 12, Požega”, u sklopu Poziva “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” referentne oznake 4c1.4 održana je 16. ove  godine je u prostorima Gradskog društva Crvenog Križa.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 29. listopada 2018. godine, a stručnu pomoć u administrativnom dijelu pripreme, kao i u provedbi projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije. Na početnoj konferenciji ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Požega Miroslav Zelenika svečano je potpisao ugovori o izvođenju radova s predstavnicima izvođača radova Građevinski obrt Zeba, te o stručnom nadzoru građenja sa tvrtkom Gaudi d.o.o.

- Ovo je drugi od deset projekata energetske obnove zgrada javnog sektora – istakao je Anton Devčić, predstavnik Razvojne agencije „Panora“,  kao koordinatora razvoja ove županije.

Zelenika je pozdravio sudionike skupa kojemu je nazočio i zamjenik požeško-slavonskog župana Vedran Neferović,

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, upravljanje projektom i administracija te usluga promidžbe i vidljivosti.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 653.400,99 kn, od čega bespovratna sredstva iznose 395.396,96 kn, a dolaze iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ostatak iznosa je na sebe preuzelo Gradsko društvo Crvenog križa Požega, kao korisnik projekta. Gradsko društvo Crvenog križa Požega se uz pomoć Regionalnog koordinatora razvoja prijavilo na Javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje projekata organizacija civilnog društva ugovorenih u okviru programa Europske unije i inozemnih fondova za 2019. godinu, koji je raspisan od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, a od kojega mu je odobreno do 103.201,61 kn sufinanciranja za projekt energetske obnove, čime se vlastiti udio sufinanciranja značajno smanjio.

Radovima na energetskoj obnovi će se povećati toplinska zaštita vanjskoga zida, povećat će se toplinska zaštita stropa i poda prema negrijanom prostoru te će se zamijeniti vanjska stolarija. Navedenim radovima će se ostvariti ušteda toplinske energije u iznosu od 65,92% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada će iz energetskog razreda E prijeći u energetski razred C. Završetak radova se očekuje do kraja ove godine, a završetak cijelog projekta do proljeća 2020. godine.

izvor: pozega.eu

Pročitano 1954 puta