Ponedjeljak, 13 Svibanj 2019 09:02

45. međunarodni "Zlatni glas zlatne doline" održan u Kaptolu

Jedan od najdugovječnijih tamburaških festivala svakako je Zlatni glas Zlatne doline koji se po 45. puta održao u Kaptolu. Zbog velikog interesa posjetitelja, ali i zbog ozbiljnosti produkcije ove godine se održavao na velikoj pozornici u Školskoj sportskoj dvorani OŠ Vilima Korajca. Ove godine također po prvi puta festival je postao i međunarodni, jer su gostovale tamburaške skupine iz BiH i Vojvodine.

Na početku su sve posjetitelje i izvođače pozdravili ispred organizatora općine kaptol, načelnik Mile Pavičić  te ispred pokrovitelja župan požeško-slavonski Alojz Tomašević. Oni su istakli dugovječnost ovog festivala, koji sve više napreduje i kreće prema svojim zvjezdanim trenutcima te se založili da se razvija u budućnosti i postane zalog zajedništva jer s pjesmom se i ratovalo i svatovalo, ali je i dalje odraz cijelog našeg života, lijepog i ružnog, ali najviše našeg zajedništva, zaključio je župan Alojz Tomašević.

Uvodnom skladbom „Travanjskog kola“ koje su izveli Tamburaški orkestar OŠ Vilima Korajaca pod vodstvom Tihomira i Ane Šmitpeter, voditelj Tomislav Pandžić Toca pozvao je i izvođače da pokažu što su pripremili. Preko 400 posjetitelja aplauzima je pozdravilo ukupno 90-tak izvođača koji su otpjevali 19 autorskih pjesama skladanih samo za ovaj festival. Soliste je pratio orkestar Tamburaške škole Batorek iz Osijeka pojačan harmonikom i bubnjevima. Nakon izvođenja svih skladbi, posjetitelji su na glasačkim listićima glasovali za skladbu po vlastitom odabiru, a stručni ocjenjivački sud je izabrao tri najbolje skladbe. Svi pobjednici, ukupno šest nagrađenih skladbi dobili su novčane nagrade organizatora, pokrovitelja i sponzora.

Pobjednik „Zlatnog glasa“ tako je postao Ansambl „Ruže“ iz Subotice sa pjesmom „Ej tamburo“ za koju je napisao glazbu Sebastijan Kantur, tekst Ninoslav Radak,a aranžman S. Kantur i Matija Temunović), drugo mjesto pripalo je TS „Zvona“ iz Đakova sa pjesmom „Otet ću te zlato moje“, glazba i aranžman Tomislav Jakobović, tekst Branimir Mikić koji je ove godine imao nekoliko tekstova, a dobio je i više nagrada. Treće mjesto osvojila je solistica Ana Baketarić iz Pleternice izvodeći skladbu „Zbogom i oprosti mi“ autora glazbe Marka Tomasovića na tekst Štefanije Soldan i aranžman Alena Mozera. Ana Baketarić niz godina nastupa na Zlatnom glasu i već je osvajala i prve nagrade posjetitelja.

Posjetitelja su najviše glasova dali TS „Dukati“ iz Širokog Brijega za pjesmu „Šešir“ koju je na stihove Branimira Mikića uglazbio Božo Bole Zovko i aranžirao Branimir Jovanovac, drugo mjesto osvojila je Željka Kršulj Berač koja je uz pratnju TS „Brijest“ otpjevala pjesmu „Zaboravit nikad srce neće“ za koju je sama uz brata Antonia napisala glazbu, tekst i aranžman. Treće mjesto osvojio je osebujni Petar Pokupčić iz Sladojevaca sa skladbom „Hej tuđino“ za koju je napisao glazbu i tekst, a aranžman Danijel Krmić, kojega posjetitelji pamte od prošle godine također s uspješnom skladbom.

Uz nosač zvuka sa svih 19 pjesama ove godine objavljen je i nosač zvuka najuspješnijih skladbi s prošlih deset godina „Zlatnog glasa“. Prodajom nosača zvuka pomoglo se Caritasu župe Kaptol. Snimanje cijelog festivala obavila je ekipa „Studija Paradigma“ iz Osijeka, a snimku  će emitirati više od 15 televizija iz RH i susjednih zemalja.

Pročitano 2614 puta