Ponedjeljak, 15 Travanj 2019 08:45

Održan 8. Županijski kulturni mozaik

U Sportskoj dvorani Osnovne škole Mladost u Jakšiću održan je ovog vikenda 8. Županijski kulturni mozaik. Ovu, sada već tradicionalnu manifestaciju povodom Dana županije organizira Zajednica kulturnih udruga Požeško-slavonske županije.

Višesatni program započeli su umirovljenici Jakšića, a potom su slijedili HKUD ”Slavonija” Jakšić, KUD “Šijaci” Biškupci, Gradska glazba Trenkovi panduri Požega, KUD ”Berda” Brestovac, Češka beseda Kaptol, Češka beseda Bjeliševac, KUD “Seljačka sloga” Prekopakra, Muška pjevačka skupina “Grabarčani”, UO Plesna radionica Ilijane Lončar, Zavičajno društvo KUD ”Rama” Pleternica, GKUD Požega, Češka beseda Prekopakra, KUD “Orljava” Pleternica, Matica slovačka Kukučin-Kuntarić Jakšić, KUD “Bektež”, KUD “Ivo Čakalić” Kaptol, GPZ Lipik, KUD “Požeška dolina” Požega i Glazba Jakšić.

Nastupe kulturno-umjetničkih društava, zborova, plesnih i glazbenih skupina pozorno je pratilo stručno povjerenstvo koje će odlučiti o tome tko će našu županiju predstavljati na Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima, a kao i prošle godine povjerenstvo su činili etnolog dr.sc.Stjepan Sremac, diplomirana etnologinja Dubravka Matoković i profesor glazbe Slaven Batorek.

Sve sudionike i posjetitelje pozdravio je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

- Sa zadovoljstvom smo se obvezali na domaćinstvo Kulturnog mozaika u suradnji s HKUD-om „Slavonija“ i ostalim mjesnim udrugama i napravili sve kako bi se i gosti i izvođači dobro osjećali – rekao je načelnik Kovačević.

Pozdravljajući okupljene u sportskoj dvorani župan Alojz Tomašević je podsjetio kako županija slavi svoj 809.rođendan.

– Zahvaljujem vam se što niste zaboravili korijene, niste zaboravili djedove i očeve, majke i bake, ali još važnije, niste zaboravili da to nasljedstvo prenosite na mlade generacije koji se ponose onime gdje su njihovi roditelji rođeni. Naša je obveza čuvati tu kulturu i tradiciju i pronositi ju diljem Hrvatske i Europe, a Županija će vam u tome i dalje svesrdno pomagati. Pjesma i molitva su nas sačuvali i održali u najtežim trenutcima, toga moramo biti svjesni i danas te se tom porukom voditi – rekao je župan Alojz Tomašević.

Pročitano 2095 puta