Srijeda, 03 Travanj 2019 09:16

Prisega sudaca porotnika i sudaca porotnika za mladež Općinskog suda Požega

U velikoj županijskoj vijećnici održana je prisega sudaca porotnika i sudaca porotnika za mladež Općinskog suda Požega. Njih je imenovala Županijska skupština na sjednici 6.ožujka, sukladno zakonu, prisegu su dali pred predsjednicom Županijske skupštine Josipom Miličević.

Davanju prisege sudaca porotnika prisustvovao je i predsjednik Općinskog suda Damir Ronko.

„Prisegnut ćete da ćete u obnašanju dužnosti suca porotnika pridržavati Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava a tu dužnost dužni ste obavljati savjesno, pošteno, nepristrano, samostalno što u sebi uključuje da morate paziti kako ne bi potpali pod utjecaj bilo kakvih interesa te uvijek morate imati na umu da ste dužni čuvati svoje dostojanstvo, dostojanstvo suda i cjelokupne sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj.“ – rekao je porotnicima Darko Ronko.

Imenovanju sudaca porotnika, objasnila je Josipa Miličević, prethodio je složen postupak u kojemu je Komisija za izbor i imenovanja Županijske skupštine zatražila od gradova, općina, sindikata, Udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore da predlože ljude koje će obnašati ovu časnu funkciju, pošteno i odgovorno. Prijedlozi su potom upućeni predsjedniku Općinskog suda u Požegi kako bi dao svoje mišljenje, a konačnu odluku donijela je Županijska skupština.

Pročitano 2476 puta