Ponedjeljak, 25 Ožujak 2019 09:40

37 Papučki jaglaci - Preko 2.500 planinara iz 65 planinarskih društava i tri države

Planinarski dom Lapjak, start za 37. „Papučke jaglace“ koji se provode na pet planinarskih staza koje su osigurani vodiči i pratnja HGSS stanice Požega. Po svojoj kondicijskoj spremi, želji za težim ili lakšim stazama, ali i po dužini hodanja u satima, najpopularnija staza Jaglaca ili Trišnjica te one do Mališčaka, Jankovca ili Češljakovačkog visa s dužinom od 6 do 7 sati hodanja. Domaćin ove planinarske manifestacije svih ovih godina je HPD „Sokolovac“ iz Požege. Vrijedni organizatori iz godine u godinu podižu ljestvicu u organizaciji i okupljaju sve veći broj sudionika.

Ove godine okupljeno je preko 2.500 planinara i ljubitelja planina i hodanja, kojih je na „Papučke jaglace“ stiglo iz 65 planinarskih društava, od toga čak 24 planinarska društva iz Bosne i Hercegovine, nekoliko društava iz Srbije i planinarsko društvo iz Beograda. Uz planinarska društva tu je bio i veliki broj škola koje provode hodanje u prirodi, a posebno veliki broj ove godine bio je iz izviđačke organizacije, preko 400 izviđača iz 12 izviđačkih odreda. Bilo je dakako i puno pojedinaca, obitelji i društva prijatelja koji su iskoristili prelijepi sunčani dan za boravak u prirodi koji je usto još i organiziran. Posebno su nagrađeni najmlađa planinarka Klara Čuraj iz Osijeka i najstarija planinarka 86-godišnja Ružica Pađen HPD Bršljan Jankovac.

Odmah na startu u 9 sati svim planinarima sretno hodanje poželjeli su Predrag Livak, predsjednik HPD Sokolovac i Vedran Neferović zamjenik župana za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije. Predstavnici Parka prirode Papuk sve sudionike su upozorili da se nalaze u parku pod zaštitom te da čuvaju prirodu i ne bacaju otpatke u prirodu.

Pročitano 2270 puta